Învățarea este o parte fundamentală a vieții noastre, de la primii ani de viață, când ne dezvoltăm abilitățile de bază, până la maturitate, când ne îmbunătățim toate abilitățile și cunoștințele, pe măsură ce ne formăm cariera.
Dar cât de multe știm cu adevărat despre procesul de învățare și despre modul în care creierul funcționează atunci când cei mici învață ceva nou?
Există multe lucruri surprinzătoare despre procesul de învățare. De exemplu, ai crede că distracția poate fi benefică pentru învățare? Sau că somnul poate ajuta la consolidarea informațiilor pe care le-a învățat cel mic? Sau poate nu știai că oboseala poate afecta abilitatea de a lua decizii și de a învăța.
În acest articol, vom explora zece lucruri inedite despre procesul de învățare, care te vor ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează creierul nostru atunci când învățăm ceva nou și să descoperi cum poți îmbunătăți abilitățile de învățare ale copilului tău!
- Șahul îi face pe copii mai deștepți
Șahul este un joc care oferă multe beneficii pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor. De-a lungul timpului, cercetătorii au descoperit că jocul de șah ajută la îmbunătățirea gândirii critice, a concentrării, a memoriei și abilităților matematice.
De asemenea, jocul de șah îi învață pe copii să ia decizii bune și să gândească strategic, ceea ce poate fi util și în alte aspecte ale vieții lor. Mai mult, șahul poate ajuta la îmbunătățirea abilităților sociale, precum comunicarea și colaborarea, deoarece jucătorii trebuie să comunice și să colaboreze pentru a își dezvolta strategiile.
- Natura contribuie la procesul de învățare al copiilor, prin descoperire
Cât de important este pentru copii să se joace și să interacționeze cu natura? Face cu adevărat o diferență în procesul educațional? Cercetările spun că da.
Spațiile naturale îi determină pe copii să fie mai curioși și să exploreze lumea din jurul lor, ceea ce poate duce la descoperirea unor lucruri noi și interesante. De exemplu, cei mici se pot implica în activități precum grădinăritul, observarea păsărilor și a animalelor mici sau învățarea despre ciclul de viață al plantelor. Aceste experiențe oferă ocazii pentru a dezvolta aptitudini precum gândirea creativă, cooperarea socială și înțelegerea mediului natural.
- Implicarea copiilor în planificare le sporește capacitățile predictive și analitice
Când te gândești la un curs într-o sală de clasă, ai putea presupune că profesorul planifică lecția și apoi copiii o pun în practică. Din ce în ce mai mulți profesori sunt conștienți de cât este de important să îi învețe pe cei mici cum să planifice sarcinile.
Când un copil este implicat în procesul de planificare, este forțat să evalueze ce comportamente și acțiuni sunt necesare pentru a finaliza o sarcină. Când planul nu funcționează, trebuie să analizeze de ce nu a funcționat și ce trebuie făcut pentru a reveni pe drumul cel bun.
- Copiii care sunt încurajați să vorbească cu ei înșiși cu voce tare au o probabilitate mai mare de a învăța mai ușor
Ai stat vreodată în fața oglinzii și ți-ai repetat o prezentare sau o conversație importantă pe care urma să o ai? Știința dovedește că aceasta este o metodă utilă de învățare și auto-analiză și în cazul copiilor.
Dacă un copil lucrează la o problemă de matematică sau un concept dificil, auto-vorbirea poate ajuta la raționament și logică. Vorbitul cu voce tare activează unul dintre cele cinci simțuri, auzul și poate surprinde detalii minuscule pe care ochii le ratează atunci când copilul trece din nou prin problemă de nenumărate ori.
- Jocurile pot dezvolta o atitudine pozitivă a copiilor față de matematică
Matematica poate deveni ușor o materie plictisitoare: este plină de probleme, formule și calcule. Dar atunci când profesorii adaugă jocuri în metoda de predare, atitudinea copiilor față de matematică se schimbă.
Jocurile matematice îi fac pe copii să se simtă confortabil cu numerele și astfel ceva mai încrezători în abilitățile lor în ceea ce privește această materie. Jocurile permit copiilor să învețe prin încercare și eroare, ceea ce poate fi mai confortabil decât să învețe prin a fi corectați.
- Copiii care participă la activități care implică râsul experimentează o îmbunătățire a memoriei
Îți amintești ultima oară când ai râs cu poftă? Dacă ai norocul ca râsul să fie parte a vieții tale de zi cu zi, probabil îți poți aminti cu ușurință ce te-a determinat să râzi. Râsul este dovada unei implicări active a corpului, minții și inimii, crescând șansele ca amintirea emoției pozitive să fie reținută.
Râsul nu doar crește capacitatea unui copil de a-și aminti momentele haioase, ci și oferă o senzație de siguranță și mulțumire. Este important ca profesorii să folosească cântece amuzante, jocuri sau expresii haioase pentru a începe o lecție. Acest început pozitiv pregătește terenul pentru succesul lecției.
- Copiii învață mai mult atunci când ei inițiază o activitate și sunt activ implicați în ea
Curiozitatea este locul în care a luat naștere învățarea. Dacă vei urmări un copil de doi ani pentru câteva ore, vei observa cum explorează lumea, bazându-se pe curiozitatea înnăscută despre cum funcționează lucrurile: cum au gustul, cum se simt, cum arată și cum sună.
Pentru a da unui copil șansa de a iniția învățarea, profesorul trebuie să susțină curiozitatea nativă a copilului și să-i ofere modalități utile de explorare.
Acest lucru este diferit de modelul tradițional de predare, în care un profesor oferă cunoștințe și cere elevului să memoreze informațiile.
- Grădinăritul îmbunătățește dorința copiilor de a învăța și le crește încrederea în sine
Descoperirile arată că grădinăritul este o unealtă foarte importantă de învățare pentru copii. Printre rezultate, s-a dovedit faptul că cei mici care grădinăresc au o mai bună capacitate de concentrare.
De asemenea, i-a ajutat pe copiii activi să-și consume energia suplimentară. Procesul de a crește ceva din sămânță până la fructe ajută la învățarea responsabilității și a managementului unui organism viu. Unii copii au învățat abilități valoroase de matematică în timp ce au vândut produsele lor pentru a face un mic profit.
- Jucatul cu cuburi crește numărul neuronilor
Cercetătorii au observat faptul că ceva atât de simplu precum jucăriile din cuburi pot avea un impact incredibil asupra minții unui copil. Chiar și în 15 minute de joc, copiii vor folosi timpul respectiv pentru a învăța principii matematice și spațiale.
Cuburile, una dintre cele mai simple și vechi jucării, îi învață pe copii geometria, modelele, formele și culorile.
- Muzica și mișcarea îmbunătățesc capacitățile lingvistice ale copiilor în anii preșcolari
Muzica are un efect calmant atât asupra copiilor, cât și a adulților. Cu toate acestea, mare parte din educația modernă se concentrează în principal pe vedere pentru învățare, însă procesele auditive sunt foarte importante pentru dezvoltarea limbajului.
Copiii care descoperă importanța muzicii de la o vârstă fragedă au o abilitate mai mare de a vorbi și comunica.
De exemplu, atunci când copiii învață poezii care au un ritm constant, învață să aprecieze ritmul cuvintelor și cum să vorbească mai clar.
În concluzie, procesul de învățare este unul complex și fascinant, plin de surprize și descoperiri neașteptate. De la importanța jocului, până la cea a muzicii în dezvoltarea abilităților lingvistice ale copiilor, aceste 10 lucruri surprinzătoare arată cât de mult putem învăța și ne putem dezvolta, în moduri diferite și interesante.