Dragostea de sine nu este același lucru cu egoismul. Nu înseamna nici să te gândești doar la tine și nici vreo rutină superficială de îngrijire pe care o faci din când în când. Deci, ce este iubirea de sine și cum o cultivăm în copiii noștri?
În era rețelelor de socializare și a trend-urilor virale, conținutul pe care copiii îl consumă tinde adesea sa îi inducă în eroare. Un astfel de concept care este în mod regulat înțeles greșit este iubirea de sine.
Dragostea de sine este esențială atât pentru copii, cât și pentru adulți. Este, de asemenea, important să știi că ea reprezintă mai mult decât zilele de „self-care” cu sesiuni de spa, terapie prin cumpărături sau o rutină detaliată de îngrijire a pielii.
Mai degrabă, iubirea de sine este un concept vital care ar trebui să fie insuflat încă din copilărie și în anii de creștere – este în esență felul în care gândim despre noi înșine și, într-un fel sau altul, afectează tot ceea ce facem.
Ar trebui să fie înrădăcinată în copii înainte de a ajunge la vârsta adultă, astfel încât sentimentul de încredere de sine să nu apară doar ocazional în viața lor.
Copiii nu încep să se gândească la felul în care arată corpul lor până când cineva le indică ce ar fi ceva „în neregulă” cu ei. Niciun copil de cinci ani, de exemplu, nu se privește în oglindă și vede „prea mult” sau „prea puțin” din nimic, dacă nu este învățat să se vadă așa.
De la o vârstă fragedă, este important să-l înveți pe copil ce este imaginea corpului și cum își poate dezvolta stima de sine.
În acest fel, atunci când se confruntă cu o comparație sau cu ideea că felul în care arată „nu este ok”, va fi încrezător și pregătit să facă față eventualelor comentarii negative și să nu le ia în serios.
De ce este important să-l înveți pe copil să se iubească si să se aprecieze?
A nu avea modele de iubire de sine sau a nu avea pe cineva să-l învețe pe copil importanța de a fi bun cu el însuși pe măsură ce crește, îl poate face să-și pună la îndoială valoarea.
Fără stima și iubirea de sine, copiii pot ajunge să facă doar ceea ce îi bucură pe cei din jur și sunt mai predispuși să suporte jignirile și abuzul din partea altora — deseori, alți copii.
Învățați să se aprecieze la adevărata lor valoare copiii vor putea să-și stabilească limitele, să-și împlinească obiectivele și să creeze relații sănătoase cu oamenii din jurul lor.
Părinții ar trebui să aibă în vedere că iubirea de sine nu se cultivă peste noapte. Ca și alte abilități esențiale în viață, este nevoie de timp și exercițiu pentru ca cel mic să învețe ce inseamna self esteem. Prin urmare, este bine să începi acest proces educativ încă de la o vârstă fragedă acasă, precum și la școală, ca parte a educației din copilărie.
Copiii care au o imagine pozitivă despre ei înșiși au șanse mai mari să aibă o mentalitate de învingător. Asta înseamnă că probabil vor încerca mai ușor lucruri noi, vor face față provocărilor și vor învăța din greșelile lor mai bine. A avea o iubire de sine bine cultivată le va face viața mai puțin stresantă și nu le va fi frică să ceară ajutor atunci când vor avea nevoie. Ca urmare, este probabil să se descurce bine acasă sau la școală și sunt mai înclinați să dezvolte prietenii strânse și semnificative.
Cum îi pot ajuta părinții pe copii să-și dezvolte iubirea de sine?
În calitate de părinte, cea mai mare dorință este să îți protejezi copilul de sentimentul de inferioritate sau de lipsa de încredere.. Dragostea de sine este o practică integrală pe care orice copil trebuie să o stăpânească în timp ce face tranziția de la copilărie la adolescență și apoi la viața de adult.
Iată cum poți încuraja copilul să se iubească pe sine:
- Fă-l să se simtă important
Nimic nu crește stima de sine a copilului mai mult decât să știe că este apreciat și iubit. Fă-l să se simtă important punându-l să aibă un rol în activitățile de zi cu zi. Luarea deciziilor, participarea la pregătirea mesei sau chiar lăsându-l să te ajute cu mici sarcini îi va permite în mod constant să simtă că prezența și gândurile sale sunt valoroase pentru tine.
- Complimentează-l în mod corect
De câte ori ai spus „aww, ești o fată atât de drăguță” sau „wow, ești un băiat puternic” copilului tău? Toți părinții fac asta fără să-și dea seama, însă acest tip de complimente îi poate provoca de fapt mai mult rău decât bine stimei de sine a copilului. Complimentarea intelectului și lăudarea eforturilor pe care le depune (mai degrabă decât rezultatele obținute la școală sau acasă) construiesc stima de sine a copilului tău mai mult decât îți poți imagina. Pe scurt, laudă-i mai degraba efortul și procesul, nu rezultatul!
Mai mult decât atât, complimentele sunt o mare parte din viața copiilor. Ele acţionează ca o recompensă şi îl asigură pe copil în legătură cu ce comportamente sunt acceptabile şi lăudabile. Deci, complimentează-l des pe cel mic, dar încearcă să o faci într-un mod corect.
- Fă un borcan intitulat „Mă iubesc”
Aceasta este o modalitate grozavă de a-ți învăța copilul să se iubească. În fiecare zi, pune-l pe copil să scrie ceva ce îi place despre el în ziua respectivă pe o foaie de hârtie, apoi, pune hârtia într-un borcan. Puteți decora împreună acest borcan pentru a-l face special pentru copil. La sfârșitul fiecărei săptămâni, de exemplu, puteți deschide borcanul și citi toate lucrurile cu adevărat frumoase pe care copilul le-a scris despre el însuși.
Nu numai că își va consolida imaginea de sine în fiecare zi, dar primește și o doză în plus de iubire de sine atunci când citește toate complimentele pe care și le-a făcut pe tot parcursul săptămânii. Astfel, i se reamintește de ce ar trebui să se iubească în fiecare zi.
- Validează nesiguranțele copilului, apoi învață-l să le transforme în lucruri pozitive
Știi acea voce pe care o auzi din când în când spunându-ți că nu ești destul de bun? Copiii trec și ei prin astfel de momente, poate mai des decât ai crede. Dacă vine la tine cu dorința de a-și împărtăși nesiguranțele, este important să îi validezi sentimentele. În loc să forțezi o mentalitate exclusiv pozitivă, spune-i că este în regulă să se simtă așa. Uneori, validarea este suficientă pentru a-l face să se simtă mai bine. Apoi, încetul cu încetul, puteți lucra împreună la însușirea unor obiceiuri pozitive de cultivare a iubirii de sine.
Dragostea de sine joacă un rol semnificativ în diferite aspecte ale vieții — relații, sănătate mintală, încredere, stabilirea limitelor și multe altele. Pentru că este un obicei esențial pentru o calitate ridicată a vieții, încearcă să-l înveți pe copilul tău că iubirea de sine este importantă, fiind chiar tu modelul său principal în viață.
Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple.
Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.
Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!
Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!