Blog

5 moduri prin care să îți motivezi copilul

5 moduri prin care sa iti motivezi copilul 1

Motivația intrinsecă de a descoperi lumea din jurul nostru începe încă din primele clipe de viață. Acest tip de motivație, însă, poate fi încurajat sau reprimat de către experiențele pe care adulții le oferă copiilor lor. 

Unii copii reușesc să își găsească singuri motivația pentru a învăța ceva nou sau pentru a duce un lucru până la capăt. Totuși, alți copii au nevoie să fie puțin împinși de la spate. 

Ca părinte, primul gând care îți vine în minte în legătură cu motivarea copilului este implementarea unui sistem de recompense. Pentru fiecare pas pe care copilul îl face în direcția bună, îi vei acorda un mic premiu. În schimb, în caz contrar, va trebui să suporte niște consecințe. 

În realitate, acest sistem nu funcționează pentru toți copiii. Și, mai mult decât atât, dacă îl implementezi într-un mod mult prea ferm, copilul poate suferi grav, din punct de vedere emoțional, în viitor. 

Cel mai bun lucru pe care îl poți face tu este să nu te avânți direct în sistemul recompense-consecințe, ci să îi cultivi motivația intrinsecă. Ajută-l să conștientizeze momentele de mândrie atunci când face o treabă bună pentru că, în timp, va dori să simtă acest lucru mai des. Astfel, acest sentiment va fi unul dintre factorii lui motivatori. 

Înainte să pornești în acest proces, adu-ți aminte că dacă limitezi educația copiilor doar la mediul școlar, se poate să nu fie suficient. Educația pornește, până la urmă, de acasă. Tu îl ajuți să construiască o fundație puternică din sentimente și comportamente pozitive, iar școala îl ajută să le dezvolte. 

5 moduri prin care sa iti motivezi copilul 3

Să îți motivezi copilul să facă ce vrei tu sau să își schimbe un comportament negativ poate fi o adevărată provocare. Iată câteva metode care îți pot fi de folos:

  • Poți încerca alt fel de recompense.

Eileen Kennedy-Moore, psiholog, spune că unii copii pot să identifice strategiile pe care părinții le folosesc pentru a-i motiva. De exemplu, când cel mic este la acel stadiu în care trebuie să învețe să-și lege singur șireturile, crezi că îl vei convinge prin implementarea unui sistem clasic de recompense. De fiecare dată când cel mic se va încălța singur, îi vei oferi ceva bun. Dacă rămâi fără acest ”ceva bun” într-o zi, este posibil ca cel mic să refuze să își mai lege singur șireturile dacă nu primește și o recompensă. 

Avantajele acestui sistem nu sunt de lungă durată, ci, mai degrabă, temporare. Recompensele îl pot ajuta pe copil să facă ceva, dar comportamentul său va ajunge să depindă de aceste recompense și va înceta de îndată ce ele nu vor mai ajunge la el. 

Acest lucru se aplică și pentru activitățile care îi fac cu adevărat plăcere. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că atunci când câțiva copii s-au obișnuit să primească recompense când desenau, în momentul în care nu le-au mai primit, nu au mai vrut să deseneze (chiar dacă le plăcea). 

Nu recompensele nu îi vor dezvolta copilului caracterul sau valorile, ci încurajările de a-și urma instinctul și de a-și conștientiza sentimentele, fie pozitive sau negative. Pe lângă succesul de care va avea parte, va fi și mult mai fericit și inspirat. 

Așadar, folosește recompensele cât de rar poți și suplimentează cu multe încurajări și îndemnuri de a învăța din fiecare experiență pe care i-o prezinți.

5 moduri prin care sa iti motivezi copilul 4

  • Poartă conversații serioase.

Conversațiile față în față cu copilul tău sunt esențiale pentru a-i canaliza motivația intrinsecă. Copiii sunt curioși, în mod natural, așa că invitându-i să înțeleagă cum funcționează un anumit lucru le poate stârni interesul. 

Copiii se vor comporta și mai calm cu părinții – care profită de anumite experiențe pentru a le oferi lecții de viață importante. De exemplu, după ce copilul își face singur curat în cameră, ai grijă să menționezi cât de frumos arată și ce treabă bună a făcut. Acest lucru îl va motiva să repete acțiunea. 

Dacă cel mic refuză să facă ceva anume, explică-i calm de ce este important să ducă sarcina la bun sfârșit. Încearcă să eviți folosirea cuvintelor de tipul „trebuie”. 

 

  • Acceptă-i imperfecțiunile.

Majoritatea copiilor mici sunt mai mult decât fericiți să-și ajute părinții cu treburile casei dacă aceștia sunt dispuși să nu pună atât de multă importanță pe cât de repede termină sarcina respectivă sau cât de bine o fac. De exemplu, unor copii le place să împăturească hainele, dar își pierd interesul când părinții le spun să se grăbească sau îi critică. 

Concentrează-te pe faptul că cel mic dorește să te ajute, și nu pe faptul că nu face lucrurile exact așa cum vrei tu. De asemenea, nu uita să-l feliciți și să-l încurajezi să continue acest comportament. 

Cât despre sarcinile pe care copilul nu dorește să le facă, folosește puțină imaginație pentru a le face mai atractive. Oferă-i posibilitatea de a alege între sarcini dacă poți sau folosește-te de jucăriile lui preferate pentru a-l convinge într-un mod jucăuș. 

 

  • Nu pierde din vedere abilitățile copilului.

Recompensele și consecințele sunt irelevante dacă cel mic nu poate face ceea ce îi ceri. În schimb, amintește-ți momentul când copilul tău a învățat să scrie sau să cânte melodia preferată și cum abia l-ai convins să facă și altceva. Sentimentul că în sfârșit a reușit să facă ce și-a propus este incredibil de motivant pentru copil.

O conversație în care îl îndemni pe copil să-ți spună ce anume îl împiedică din a realiza unele sarcini este binevenită, de asemenea. Dacă ai nevoie de mai multe răspunsuri, nu ezita să apelezi la profesorii săi. 

În general, încearcă să îl îndemni pe copil să facă doar ce poate, fără să pui presiune pe el. Dacă îl obligi sau șantajezi cu jucării sau dulciuri, nu vei reuși să construiești un comportament pozitiv.

5 moduri prin care sa iti motivezi copilul 2

  • Arată-i că-l apreciezi.

Să ne imaginăm că cel mic s-a trezit singur pentru școală și s-a pregătit la timp. Sau că nu a mai omis să-și facă temele pentru a doua zi. Asigură-te că îi spui des cât de mândru ești de el. Concentrează-te pe efortul pe care l-a depus și pe progresul pe care l-a făcut, nu pe rezultat. De asemenea, dacă cel mic primește un premiu sau realizează ceva important la școală, ai grijă să nu-i pui în umbră fericirea cu entuziasmul tău. 

Secretul către motivarea eficientă a copiilor este diferit de primul instinct al părinților de a le oferi recompense sau pedepse. De asemenea, nu uita că cei mici au nevoie să experimenteze succesul și eșecul de unii singuri pentru a învăța de pe urma acestora.

La Shakespeare School punem suflet și pasiune în tot ceea ce facem. Credem că de dezvoltarea emoțională armonioasă a copiilor depinde viitorul lor ca adulți de succes. Misiunea noastră este să le dăm celor mici plăcerea de a învăța alături de profesori de top și buni pedagogi. Astfel, ei  își dezvoltă competențe care îi vor ajuta să facă performanță și la școală, și în viață. Descoperă metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Contactează-ne!