Saptamana acesta vrem sa o cunoasteti mai bine pe Ana Badica. Ana este de mai multi ani cursanta Shakespeare School, iar anul acesta urmeaza cursul Trinity 6. Are 13 ani si si-a descoperit de ceva timp o pasiune care deja ii aduce premii si laude – competitiile de Public Speaking. In urma unui concurs de acest gen, a descoperit ca se descurca foarte bine la tinut discursuri si a transformat acest lucru intr-o pasiune. Anul trecut, Ana a participat la un concursul Bright Speakers, organizat de Shakespeare School in parteneriat cu ICHB (International Computer High School Bucharest) si ISB (International School of Bucharest).
Cea mai recenta competitie de acest gen a fost faza municipala a concursului National Public Speaking Competition in English, care a avut loc luna aceasta si la care a obtinut locul al 2-lea.
Ana ne-a povestit ca Shakespeare School a ajutat-o foarte mult, pentru ca aici si-a dezvoltat aptitudinea de a vorbi engleza corect si fluent. Teacher Elena Bran a fost unul dintre oamenii care au incurajat-o sa isi dezvolte aceasta pasiune, fiind cea care a observat ca Ana are talentul ca atunci cand povesteste sau vorbeste cu un public sa para foarte relaxata si naturala. Chiar daca emotiile sunt si ele prezente, reuseste sa le intoarca in favoarea ei si sa le transforme intr-un atu.
Ana ne-a povestit, in cateva cuvinte, despre experienta sa la competitia National Public Speaking Competition in English.
Primul pas a fost aflarea temei – anul acesta, am avut de pregatit un discurs despre: To be ignorant of the past is to remain a child. Am creat, apoi, o poveste in care am argumentat de ce daca ignori trecutul, ramai copil. Am ales ca discursul sa fie sub forma de poveste deoarece mi s-a spus ca am talent la povestit, iar anul trecut, tot la Public Speaking, am procedat la fel.
Desi discursul trebuie sa tina cam doua – trei minute, maximum, este nevoie de o pregatire riguroasa, inceputa din timp. Eu am inceput sa ma pregatesc de prin decembrie.
Mi-a luat destul sa gasesc o poveste adecvata. Meritul povestii il impart, totusi, cu mama mea, care a venit cu o idee de baza pentru poveste. Acea idee s-a dovedit indispensabila pentru mine si am si folosit-o. Mama si tata au fost alaturi de mine. Pe scurt, mi s-a parut destul de usor, eu avand o memorie buna si un vocabular destul de bogat. Se poate ca, in viitor, sa fie nevoie sa vorbiti si voi unui public sau unei audiente… in acest caz, astfel de concursuri va sunt de mare ajutor.”
Incheiem povestea Anei cu un sfat din partea ei cei care si-ar dori sa ii urmeze pasiunea:
”Daca doriti sa participati la acest concurs incercati sa pareti cat mai relaxati cand vorbiti unui public necunoscut. Creativitatea si vocabularul bogat sunt atuurile voastre cele mai mari. Si nu uitati: dati tot ce este mai bun din voi si accentuati usor anumite puncte care sigur vor atrage interes.”
Felicitari, Ana! Invatam din exemplul tau si te asteptam cu alte vesti frumoase si rezultate minunate la competitiile viitoare.