Examenele Cambridge au dobandit notorietate in ultimii ani, fapt datorat, indeosebi, validitatii lor nelimitate, recunoasterii lor in medii academice si de lucru variate, precum si gradului de obiectivitate foarte ridicat. Insa, nu de putine ori, emotiile care vin la pachet sunt pe masura importantei examenelor sustinute, ceea ce ar putea afecta, in anumite situatii, rezultatul obtinut. Prin urmare, un set de sfaturi care sa ne ajute sa ne pregatim in acest demers, atat pentru a fi pregatiti lingvistic, cat si pentru a ne tempera emotiile cu succes, e inerent si deosebit de util. Ne-am gandit la acest set de sfaturi mai degraba ca la o calatorie, al carei final ar fi ziua examenului.
Va invit, asadar, sa pornim impreuna in aceasta calatorie!
Iata care sunt cele 10 sfaturi:
- Familiarizarea cu structura examenului
Primul pas consta in a te familiariza cu partile examenului pe care urmeaza sa il sustii. In general, acesta urmareste evaluarea echilibrata a abilitatilor de scriere, citire, ascultare si comunicare; asadar, orice examen Cambridge va avea in componenta sa parti care sa urmareasca progresul tau lingvistic in ariile mentionate anterior.
- Exersarea elementelor de vocabular specifice
Fiecare examen include un set de elemente specifice de vocabular, in conformitate cu nivelul lingvistic spre care tintesti. Este util sa descoperi acest vocabular si sa il exersezi prin intermediul unor activitati variate, care sa te ajute sa devii increzator!
- Gramatica…sau cum sa stapanesti vorbirea corecta
Da, cel de-al treilea pas il constituie stapanirea si, ca urmare, utilizarea cat mai corecta a unor structuri gramaticale tinta. Alcatuieste-ti o lista cu cele mai importante structuri pentru examen, in ordinea dificultatii si a complexitatii acestora, apoi incearca sa le intelegi si sa le exersezi prin activitati distractive si interactive, atat individual, cat si intr-un grup de lucru care are ca scop pregatirea pentru acelasi examen lingvistic!
- Gasirea celor mai bune strategii
Intr-un mediu organizat, ca acela propus de Shakespeare School, pregatirea pentru examen reduce semnificativ emotiile. Sub indrumarea atenta a profesorului, putem gasi, impreuna, cele mai eficiente strategii de lucru pentru examen, pentru toate abilitatile incluse in formatul examenului, astfel incat sansele de promovare sa creasca semnificativ.
- Urmarirea unor videoclipuri educative si informative
Diverse site-uri educationale propun, pentru eficientizarea procesului de invatare pentru examene, o serie de materiale, sub forma de videoclipuri, care cuprind TIPS & TRICKS si DOs & DON’Ts, si care pot fi explorate si exersate ulterior. Prevazand ceea ce te asteapta si pregatindu-te pentru ziua examenului poate diminua considerabil nivelul emotiilor de dinaintea acestuia!
- Experimentarea si gasirea stilului personal de invatare
Experimenteaza cu diverse stiluri de invatare si o varietate de resurse, pana in momentul in care te simti confortabil si simti ca ti-ai gasit stilul personal de invatare. In acest fel, devii mai eficient si productiv, caci invatarea se produce mai usor, intr-un timp mai scurt si intr-un mod mai interesant pentru tine!
- Gasirea unui partener pentru activitati de comunicare
Este esential sa te implici cat mai mult in situatii de comunicare diverse, in limba engleza, iar gasirea unui partener care sa te ajute sa exersezi pentru componenta comunicationala a examenului poate facilita acest lucru si te poate spori increderea in fortele proprii!
- Pe ultima suta de metri – sau cum sa scapi complet de emotii
Am urmat un plan de pregatire minutios, am beneficiat de practica sustinuta, am avut un indrumator care sa orchestreze tot acest proces, stim strategiile, structura si elementele cheie ce urmeaza a fi evaluate. Ce ramane de facut? Foarte important, cu putin timp inainte de examen, este sa scapi de anxietate. Gaseste ceva ce te pasioneaza si te relaxeaza, apoi dedica timp acelei activitati. Acest lucru iti poate induce un sentiment de satisfactie personala si un calm interior, permitandu-ti sa intri intr-o stare pozitiva, de mare ajutor in aceasta situatie.
- Pregatirea finala a materialelor necesare
Pentru a ne asigura ca suntem complet pregatiti, este esential sa ne alcatuim o lista a materialelor necesare in ziua examenului, care, de regula, constau intr-un act de identitate si obiecte de scriere necesare. Emotiile scad semnificativ atunci cand ne asiguram ca dispunem de toate resursele necesare, din timp.
- Ziua examenului
Iata-ne ajunsi la finalul calatoriei noastre, inceputa cu ceva timp in urma. Pentru a nu rata acest final, pentru care ne-am pregatit indelung, va recomand sa fiti punctuali si sa ajungeti cu cel putin 20-25 de minute la locul desfasurarii examenului! De altfel, acest lucru ne permite sa ne relaxam si sa avem un timp de respiro inainte de inceperea probelor. Apoi, incercam sa folosim tot ceea ce am exersat anterior si sa ne concentram, pastrand o doza de optimism si pastrand in minte faptul ca, indiferent de rezultat, calatoria parcursa ne-a ajutat sa crestem nu doar la nivel lingvistic, ci mai ales personal.
Mult succes!
Articol scris de prof. Raluca Rusu