Blog

Cum îl fac pe copil să citească?

53

Un studiu realizat în 2020 de către organizația Salvați Copiii România a arătat că 41% dintre elevii români se plasează în aria analfabetismului funcțional. În plus, și cititul în rândul elevilor este în declin din cauza faptului că a fost înlocuit de alte activități menite să le ocupe timpul. 

 

Tableta, calculatorul, laptopul și telefonul au devenit, așadar, cei mai buni prieteni ai elevilor și, pe bună dreptate. În fond, ultimul an școlar s-a desfășurat aproape în totalitate online și, atunci, cum să reușești să îți convingi copilul să petreacă puțin timp și cu o carte în mână, nu doar cu o tabletă?

 

Copiii, de regulă, au tendința să creadă că știu ce este mai bine pentru ei. De aceea nu înțeleg care este folosul cititului și nu sunt nici deschiși către a afla, indiferent dacă recomandările vin de la profesorii lor sau de la părinți. 

 

Copiii gândesc că acel timp petrecut citind poate fi valorificat altfel: pot ieși afară la joacă cu prietenii, se pot uita la videoclipuri pe Youtube sau se pot juca jocuri video. Cu toate acestea, forțarea copilului să facă un lucru care nu îi place, care nu îl atrage deloc, poate avea repercusiuni grave asupra dezvoltării sale armonioase.

51

De ce este bine să citim?

Numeroase studii, precum cele realizate de Early Language Learning in Europe, au arătat că cititul contribuie la dezvoltarea armonioasă a fiecărui copil, urmând ca și generația sa să ajungă una puternică și bine instruită. În fond, cu cât populația unei țări este mai educată, cu atât și gradul de confort, de securitate și cel financiar cresc. 

 

Cititul, așadar, aduce numai plusuri pe toate planurile: cel comunicațional, familial, interpersonal și vocațional. Imaginează-ți, de exemplu, doar cât de mult poate câștiga întreaga ta familie dacă, măcar pentru câteva ore pe săptămână, stați laolaltă și citiți împreună. Relația cu membrii familiei se va îmbunătăți considerabil, cei mici se vor simți mult mai în siguranță pentru a-și împărtăși gândurile și dorințele, iar, per total, veți avea parte de bunăstare.

 

Iată câteva beneficii ale cititului:

  • Cititul dezvoltă creativitatea. Cărțile ascund în cuprinsul lor adevărate universuri pe care copiii le pot descoperi de unii singuri sau împreună cu părinții lor. Și, odată ajunși într-unul dintre aceste universuri, cei mici vor vrea să își creeze unul propriu. Astfel, vei vedea că, în activitățile sale de zi cu zi, și de la școală, dar și de acasă, își va pune imaginația la treabă. Poate picta sau desena mai des sau își poate crea scenarii în care este personajul principal. În esență, cărțile ascund adevărate mistere, detalii care aduc povestea la viață, iar cel mic se va bucura să le descopere pe toate.


  • Cititul dezvoltă gândirea critică. Probabil că nu este de ajuns ca cel mic să citească de unul singur și, ulterior, să își dezvolte gândirea critică, însă, dacă încerci să deschizi o discuție pe marginea textului în care să îl ajuți să aprofundeze înțelesul a ceea ce tocmai a citit, atunci va învăța cum să își pună ideile în practică. De asemenea, aceste discuții îl pot instrui pe copil în legătură cu modurile în care poate rezolva diferite situații, împrumutând, astfel, câte puțin din comportamentul personajelor pe care le îndrăgește.


  • Cititul îi ajută pe copii să fie mai deschiși. Cititul, așa cum am menționat anterior, creează o legătură între părinți și copii. Atunci când îți obișnuiești copilul cu mici cluburi de lectură în care dezbateți împreună diferite cărți, cel mic se va simți mult mai sigur pe el și va reuși să își exprime punctele de vedere în public cu ușurință. De asemenea, făcând cunoștință cu o mulțime de personaje bazate pe diferite tipuri de personalități, de gândire și de comportament, cel mic își va dezvolta empatia și va învăța să accepte diferențele dintre oameni mult mai ușor. 

52

Ce poți face dacă cel mic nu vrea să citească?

Mulți părinți se confruntă cu această problemă și, probabil, și tu te-ai confruntat cu momente în care cel mic nega vehement orice apropiere de lectură, indiferent dacă îi citeai tu sau dacă citea singur. Și, atunci, ce este de făcut? 

 

Cu siguranță nu îl poți forța. Plăcerea pentru lectură trebuie să vină de una singură, natural, așa cum nu îl poți obliga să îi placă, de pildă, un anumit fel de mâncare. Întrucât cei mici au, de regulă, personalități foarte puternice și vor să se afirme în orice situație, este necesar să lași copilul să facă propriile alegeri. 

54

Cu toate acestea, poți încerca trucuri cu ajutorul cărora copilul să fie intrigat să descopere ce este atât de interesant la citit. Iată câteva dintre ele:

  • Fii tu un model. Copiii imită, cu atât mai mult în primii ani de viață, comportamentele celor din jur, iar când își observă părinții folosind aproape exclusiv telefonul sau tableta, atunci și ei vor dori să facă același lucru. Când, însă, îi arăți că ești un fan al lecturii, va dori să încerce și el. 


  • Organizează un club de lectură cu toți membrii familiei. Citind împreună, membrii familiei reușesc să se apropie și mai mult. Astfel, organizând o dată pe lună sau ori de câte ori crezi că este posibil mici întâlniri în care dezbateți o anumită carte pe care ați citit-o împreună, relația părinte-copil va deveni mai puternică, iar cel mic va învăța cum să asimileze informațiile mult mai repede și cum să le pună în practică. 


  • Dă-i timpul de care are nevoie. Forțarea copilului să facă ceva ce nu îi place nu este deloc recomandată, mai ales pentru că vă poate afecta relația pe termen lung. Așadar, dacă cel mic nu este pregătit să citească singur sau, pur și simplu, nu este atras încă de lectură, creează un obicei din a-i citi tu. De asemenea, îl poți implica în alegerea cărților pentru a simți că deține un anumit grad de control. Iar dacă începe să povestească ceva sau să dezvolte singur acțiunea din cartea pe care i-o citești, cu atât mai bine! Creează un spațiu confortabil în care cel mic se simte în siguranță și, mai ales, încrezător să dea voce propriilor gânduri și vei vedea că va vrea singur să citească.

 

Cu siguranță, când copiii sunt mici, părinții trebuie să se înarmeze cu răbdare și înțelegere. Cel mai bun mod prin care îl poți îndruma pe cel mic să descopere lectura este, desigur, să îl susții și să îi arăți prin exemplul propriu cât de frumos este să descoperi noi lumi și să creezi, la rândul tău, povești uimitoare.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Contactează-ne!