Blog

Cum ajuți copilul să gestioneze crizele de furie

Cum ajuti copilul sa gestioneze crizele de furie 2

Furia este o emoție normală, pe care fiecare dintre noi o simte, uneori justificat, alteori nejustificat. Cu toate acestea, când copilul nu reușește să distingă între furie și agresivitate, atunci există o problemă. Nu te alarma, totuși! Dacă depistezi comportamentul agresiv al copilului din timp și îi oferi ajutorul de care are nevoie, îl poți învăța cum să-și gestioneze crizele de furie.

Sentimentele de frustrare și de furie pot escalada ușor

Fără să-ți dai seama, copilul poate adopta o atitudine sfidătoare, agresivă, nerespectuoasă și poate avea un așa-numit acces de furie. Toate aceste lucruri se petrec în momentul în care copilul se confruntă cu sentimente necunoscute pe care nu știe cum să le gestioneze de unul singur. 

Dacă alegi să ignori agresiunile de orice tip care vin din partea copilului tău precum certurile, violența verbală sau cea fizică, acestea pot cauza și mai multe situații neplăcute. 

Problemele pot varia de la respingerea celor din jur, în special în mediul școlar, la scăderea performanței școlare sau la sănătate mintală precară atunci când devine adult. 

Cum ajuti copilul sa gestioneze crizele de furie 3

De ce este copilul atât de furios?

Poate la prima vedere nu este evident de ce copilul tău este atât de furios. Semnele sunt, totuși, cât se poate de clare dacă ești destul de atent să le descifrezi cum trebuie. Iată câteva dintre motivele pentru care copilul tău poate fi furios:

  • observă că există conflicte în rândul membrilor familiei sau chiar el este certat destul de des,
  • trece printr-o perioadă grea în cercul de prieteni,
  • este batjocorit de colegi,
  • nu face față temelor sau examenelor la școală,
  • se simte foarte stresat, anxios sau se teme de ceva anume din viața sa, 
  • trece prin anumite schimbări la care nu știe cum să facă față.

Este destul de dificil pentru unii părinți să gestioneze crizele de furie ale copiilor lor, mai ales când sunt foarte mici. 

Să ne gândim la copiii de până în 4 ani. Acea criză de plâns din miezul nopții are loc pentru că se simte neajutorat și încearcă să-ți spună că ceva este în neregulă cu el. Sau când sunteți la cumpărături și tu refuzi să-i cumperi acea jucărie pe care și-o dorește enorm de mult și începe să țipe, să plângă și, în cazuri extreme, să fie agresiv, copilul nu știe cum să facă față refuzului. Ce tocmai i s-a întâmplat este o problemă pentru care el încă nu deține cunoștințele necesare pentru a o rezolva, iar acest lucru îl frustrează. 

Cum ajuti copilul sa gestioneze crizele de furie 1

Ce faci când copilul are o criză de furie?

În primul rând, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-ți păstrezi calmul. Într-adevăr, la fel cum copilul țipă și plânge de furie, ai vrea să faci și tu acum, dar nu poți. Când te confrunți cu o criză de furie, este ușor să te lași purtat de sentimentele de frustrare pe care le simți și să fii și tu la fel de furios. 

Totuși, când țipi, copilul își pierde încrederea în tine. Dacă încerci să rezolvi furia copilului cu și mai multă furie, rezultatul va fi un copil și mai sfidător și agresiv. Oricât de greu ar fi, fă tot ce îți stă în putere să îți păstrezi calmul și să-ți gestionezi emoțiile pentru a fi un model pentru copilul tău.

De asemenea, îl poți ajuta să exerseze rezolvarea problemelor cu care s-ar putea confrunta în viitor. Momentul propice pentru a încerca să eviți un acces de furie și pentru a-l învăța pe cel mic cum să le gestioneze de unul singur este atunci când copilul este liniștit. Când e supărat, nu va dori sub nicio formă să stea să-l înveți cum să își controleze emoțiile. 

Alege un moment în care copilul este calm, precum și un loc în care nu există elemente care să-i distragă atenția. Comunică deschis, clar și calm și încurajează-l să vorbească despre emoțiile pe care le simte pentru a le înțelege mai bine.

În plus, încurajările te pot ajuta enorm. De exemplu, când copilul s-a calmat, îl poți felicita pentru că a reușit să se adune. La fel și atunci când încearcă să își exprime liber sentimentele sau când caută o soluție, o cale de mijloc în cadrul unui conflict.

Propune-i să scape de furie printr-o activitate. Există o mulțime de studii care au arătat că orice tip de activitate fizică poate reduce stările de anxietate, de stres sau depresia nu doar în rândul adulților, cât și în cel al copiilor. Pentru copii este poate și mai ușor de pus în practică, având în vedere cantitatea de energie pe care o posedă. 

Fie că alegeți să alergați prin parc, că mergeți cu bicicleta sau pur și simplu la o plimbare seara, faptul că petreceți timp împreună și desfășurați o activitate relaxantă poate avea beneficii pozitive asupra comportamentului copilului. 

Cum ajuti copilul sa gestioneze crizele de furie 4

Cum îl ajuți pe copil să facă față crizelor de furie?

Dacă reușești să-l înveți pe cel mic cum să descopere singur semnele unei crize de furie, este cu un pas mai aproape să o rezolve fără ajutorul tău. 

Încurajează-l să vorbească liber despre ceea ce simte și întreabă-l dacă observă aceste lucruri:

  • îi bate inima mai repede,
  • mușchii îi sunt tensionați,
  • își încleștează maxilarul,
  • își strânge degetele într-un pumn, 
  • i se agită stomacul.

Acum că știe cum se simte, de fapt, furia, încercați împreună să găsiți cauza furiei sale. Din nou, păstrarea calmului este cel mai bun lucru pe care îl poți face acum. Pentru a se calma, încurajeaza-l să:

  • numere până la 10,
  • să se îndepărteze de situație,
  • să respire încet și adânc, 
  • să-și strângă și să-și elibereze pumnii,
  • să vorbească cu o persoană în care are încredere,
  • să se retragă într-un loc sigur unde se poate calma.

Oricare ar fi motivul pentru care copilul este furios, trebuie să știi că fără intervenția ta sau altei persoane, aceste crize de furie pot deveni mult mai agresive. Înainte ca cel mic să sufere și mai mult de pe urma furiei, ajută-l să înțeleagă ce simte, oferă-i sprijinul tău și multă înțelegere. De asemenea, nu te sfiii să vorbești cu un specialist. 

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!  

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Contactează-ne!