Fiecare părinte își dorește să-și ajute copilul să fie cea mai bună versiune posibilă a sa. Cu toate acestea, unii părinți pun prea multă presiune pe copii, iar acest lucru poate aduce cu sine consecințe serioase în dezvoltarea acestora.
Se întâmplă, uneori, ca părinții să nu știe exact cum să-și încurajeze copiii fără să fie prea insistenți sau să proiecteze pe ei propriile lor aspirații. Chiar dacă fiecare părinte vrea ce e mai bun pentru copilul său, uneori este bine să îl lași pe copil să învețe de unul singur.
Prea multă presiune îi poate dăuna copilului
Cercetătorii în psihologie au descoperit că există trei nevoi psihologice care stau la baza izvorului nostru de motivație și stare de bine. Și, pentru ca cel mic să reușească în viață din toate punctele de vedere (mai ales pe plan educațional), toate cele trei nevoi trebuie îndeplinite de părinți și profesori.
Prima nevoie se referă la relaționare. Trebuie, în fond, să avem o relație bună cu cei din jurul nostru, fie că este vorba de prieteni, familie sau profesori. Acest lucru va face învățarea mult mai atractivă pentru copil.
A doua nevoie reprezintă capacitatea de a reuși să duci la bun sfârșit ceva. Cu alte cuvinte, să fii competent. Când copilul simte că, oricât de tare ar încerca, nu poate face un lucru decât dacă cere ajutorul cuiva, motivația sa va începe să scadă. Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu trebuie să ceară ajutor atunci când are nevoie și ar fi bine ca părinții să le reamintească frecvent copiilor asta.
Ultima nevoie, cea de-a treia, este dorința de a fi autonom. Educația copiilor este controlată de părinți, cel puțin până ating o anumită vârstă. Totuși, dacă cel mic nu rezonează cu mediul în care învață, ar trebui să te gândești la o soluție. Copiii care dau dovadă de mai multă independență decât alții se vor simți nedreptățiți că nu au avut niciun cuvânt de spus în alegerea școlii unde urmează să-și petreacă următorii ani de studii. Drept dovadă, se pot răzvrăti prin refuzul de a mai învăța. Ia în considerare să îl implici și pe copil în alegerea unei școli dacă este suficient de mare și dacă ți-a spus de mai multe ori că nu îi place mediul în care învață.
Care sunt pericolele presiunii academice pentru copii?
Chiar dacă așteptările mari din partea părinților sunt normale și pot fi sănătoase, contează foarte mult cum sunt percepute de copii. Când copilul simte constant că poartă pe umeri mult prea multă presiune din partea părinților, pot suferi consecințe. Este important, așadar, să-i reamintești copilului că o temă sau un concurs nu îi va dicta viitorul.
Copiii care simt că părinții pun multă presiune pe ei pot fi afectați fizic și mintal. Iată câteva consecințe:
- Posibilitatea de a dezvolta o afecțiune mintală. Probabil una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni mintale pe care le dezvoltă copiii care simt presiune constantă din partea părinților este anxietatea. Anxietatea se poate manifesta în nenumărate moduri și, din cauza cantității mari de stres, poate duce și la depresie.
- Copilul poate fi mai tentat să copieze. Când scopul final este să strângă cât mai multe realizări academice, copilul uită că, de fapt, motivul pentru care merge la școală este să învețe. Tentația de a copia de la alți colegi este cauzată de presiunea de a primi cât mai multe note de 10 sau laude din partea profesorilor.
- Apariția refuzului de a participa. Copiii care cresc încurajați să fie „cei mai buni” au tendința de a se izola de ceilalți și de a refuza să participe într-o activitate care nu îi va plasa într-o lumină bună. Dacă, de exemplu, nu este cel mai bun cântăreț din cor, copilul va dori să renunțe. Acest lucru înseamnă că nu va profita de anumite oportunități de a-și dezvolta și alte abilități decât dacă va fi „cel mai bun”.
Cum este corect să acționezi?
Găsirea echilibrului perfect între încurajarea copilului de a învăța cât mai mult și evitarea sentimentului de presiune pe care o poate experimenta la un moment dat în viață este, fără doar și poate, una dintre cele mai complicate sarcini ale părinților. Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a-l încuraja pe cel mic să învețe fără să pui presiune pe el:
- Pune-i întrebări, dar nu-l interoga. Una dintre cele mai simple metode de a încuraja copiii să învețe este să îți arăți interesul și sprijinul pentru educația lor. Acest lucru poate fi ușor de zis, dar greu de făcut, cu atât mai mult dacă cel mic nu este deschis să-ți povestească ce a făcut la școală. Încearcă să te pui în locul copilului, însă, în loc să pornești o ceartă. Dacă nici tu nu ai vrea să-i povestești fiecare amănunt plictisitor din ziua ta la muncă, atunci nu ar trebui să te aștepți ca cel mic să fie entuziasmat să vorbească despre exercițiile pe care le-a făcut la ora de matematică. În loc de întrebarea clasică, „Ce ai făcut azi la școală?”, încearcă să-l întrebi „Care a fost cel mai interesant lucru care ți s-a întâmplat azi?”.
- Creează-i propriul spațiu pentru a învăța. Copiii nu dau randament dacă sunt întrerupți constant de frații lor sau dacă sunt tentați de televizor sau telefon, așa că ar fi bine să încerci să creezi un spațiu dedicat doar studiului, unde nu există nimic care să-i distragă atenția. Un astfel de spațiu îl ajută pe copil să dea mai mult randament la școală și îl scapă de sentimentul de rușine pe care îl poate simți când nu știe un răspuns și simte că stai cu ochii pe el.
- Arată-i cum să se motiveze singur. Unul dintre motivele pentru care copiii care simt multă presiune renunță mai ușor este lipsa capacității de a găsi o motivație mai puternică decât aceea de a le face pe plac părinților. Motivația interioară este aceea care îl împinge pe copil să continue să învețe. Arată-i că motivația de a învăța cât mai mult trebuie să vină din interiorul său, și nu de la cei din jur.
Așadar, oricât de mult ți-ai dori ca cel mic să fie cel mai bun la orice face, ai grijă cum îi transmiți acest lucru. Încurajările, cuvintele pozitive și demonstrațiile de afecțiune și sprijin nu ar trebui să lipsească din relația voastră, mai ales când încerci să-l convingi să iubească învățatul.
La Shakespeare School punem suflet și pasiune în tot ceea ce facem. Aici educăm campioni la viață și la limba engleză. Credem că de dezvoltarea emoțională armonioasă a copiilor depinde viitorul lor ca adulți de succes. Misiunea noastră este să le dăm celor mici plăcerea de a învăța alături de profesori supra-specializați și buni pedagogi. Astfel, ei își dezvoltă competențe care îi vor ajuta să facă performanță și la școală și în viață. Descoperă metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!
Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!