Printre cele mai frecvente întrebări pe care și le adresează un părinte se numără: ”Cum îmi învăț copilul să fie responsabil?” sau ”La ce vârstă ar trebui să îi dau copilului responsabilități ca să nu se simtă copleșit, dar să aibă totuși simțul responsabilității?”.
Deși nu există o ”rețetă” ideală pentru a ajuta copilul să aibă un simț al răspunderii dezvoltat, psihologii și specialiștii în parenting recomandă ca învățarea copilului să își asume spusele, faptele și consecințele acțiunilor sale, să înceapă de la vârste cât mai fragede. Este bine cunoscut faptul că cele mai importante abilități și obiceiuri sunt deprinse în primii 7 ani de viață, iar responsabilitatea ar trebui să fie introdusă, treptat, în viața celor mici tot în această perioadă, pentru a crește viitori adulți de succes.
Ce înseamnă însă responsabilitatea?
Adesea, când ne gândim la acest termen, înțelegem implicit o asumare a consecințelor faptelor noastre. Însă un comportament responsabil înseamnă mult mai mult. Pe de o parte, implică o conștientizare, pe de altă parte, o asumare. În același timp, reprezintă și o dezvoltare a inteligenței emoționale, întrucât are implicații în relația cu noi înșine, cu ceilalți și chiar și cu gestionarea propriilor emoții.
Un prim pas foarte important pentru dezvoltarea simțului responsabilității la cei mici este să încercăm să renunțăm, ca părinți, la dorința de a deține controlul.
Atunci când suntem mult prea protectivi cu cei mici, când le urmărim fiecare pas și fiecare mișcare și încercăm să luăm asupra noastră ”dificultatea” oricărui lucru nou pe care cel mic ar putea să îl încerce, nu facem altceva decât să îl educăm să fugă de responsabilitate și să caute calea mai ușoară.
În plus, celor mici chiar le face plăcere să primească ”responsabilități” adaptate vârstei lor – le conferă sentimentul că sunt considerați capabili și că implicarea lor este valoroasă și apreciată. În acest fel, le crește stima de sine și au o percepție pozitivă asupra propriei persoane. Totodată, sunt încurajați să devină și mai asumați în viitor, in mod pozitiv.
Cum să dezvolți simțul responsabilității la copii?
Deși nu există un standard al insuflării responsabilității la cei mici, există totuși câteva lucruri care pot fi făcute pentru ca fiecare copil să integreze armonios în evoluția sa asumarea răspunderii și a consecințelor:
1. Practică cu regularitate responsabilitatea
Ca orice altă caracteristică, și asumarea răspunderii se dezvoltă în timp, în mod gradual. Asemenea dobândirii de noi obiceiuri, și în acest caz vorbim de acțiuni repetate care să îl ajute pe cel mic. De exemplu, mici sarcini precum spălatul pe dinți după fiecare masă, strângerea patului dimineața sau spălatul farfuriei după ce termină de mâncat, îl vor ajuta pe copil să devină zi de zi mai responsabil. De asemenea, e important și ca, atunci când el uită de acest mici sarcini pe care trebuie să le îndeplinească, să suporte consecințele.
2. Discută deschis cu copilul
Un prim pas pe care trebuie să îl faci este să îi explici copilului de ce e important să devină responsabil de acțiunile sale. În plus, să vorbești deschis cu el atât despre importanța asumării răspunderii, cât și despre consecințele pe care evitarea ei le-ar avea, îl vor ajuta pe cel mic să conștientizeze importanța faptelor și acțiunilor sale. Pentru a face lucrurile mai ușor de înțeles, mai ales dacă are o vârstă mică, îți poți susține argumentele cu exemple din viața voastră, cu care el este familiarizat. O altă metodă eficientă o reprezintă jocurile de rol: creează un scenariu imaginar în care el își neglijează responsabilitățile și unul dintre prietenii săi are de suferit consecințele. Apoi întreabă-l pe cel mic cum s-ar fi simțit dacă lucrurile stăteau diferit și el era cel care ar fi avut de îndurat de pe urma acțiunilor altcuiva care nu și-a asumat răspunderea. În acest fel, nu doar că va pricepe mai repede ce impact au faptele sale, ci își va dezvolta și empatia.
3. Devino tu însuți un exemplu pentru copil
De cele mai multe ori, ne-am dori ca cel mic să acționeze într-un anumit fel și nu înțelegem de ce nu o face. Însă adesea această situație apare pentru că cei mici ne urmează exemplele pracice, nu neapărat ceea ce le transmitem verbal că ne-am dori să facă. Cu alte cuvinte, degeaba îi spunem copilului să pună la loc jucăriile după ce le folosește dacă, de exemplu, după ce citim lăsăm cartea pe canapea și nu în bibliotecă, de unde am luat-o. Mai mult decât atât, atunci când acțiunile noastre diferă de ceea ce transmitem, riscăm ca cel mic să devină confuz.
3. Folosește un sistem de recompense
Deși am putea fi tentați să credem că e nevoie să recurgem la pedepse pentru a-i învăța pe cei mici să se responsabilizeze, specialiștii sunt de altă părere: recompensele ar putea fi mult mai eficiente. Cu alte cuvinte, atunci când cei mici sunt felicitați și răsplătiți pentru acțiunile lor, sunt mult mai motivați să repete comportamentul pozitiv și altă dată, pentru a retrăi acel sentiment plăcut sau a mai primi încă un ”premiu”.
În concluzie
Așadar, indiferent care este metoda prin care alegi să îți responsabilizezi copilul, e important să ții cont de nevoile și personalitatea sa. Și, odată identificată abordarea potrivită, e important să rămâi consecvent. În acest fel, vei educa un adevărat campion la viață, întrucât responsabilitatea e o abilitate necesară în tot ceea ce facem.
Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple.
Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.
Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!
Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!