Modalitati de invatare pentru copii | Factorii de care depinde invatarea
Modul in care invata copilul dumneavoastra depinde de multi factori: varsta, stilul de invatare si personalitatea. Bebelusii sau copiii pana in 2 ani vor invata prin reactiile la lumea din exterior, prin simturi. De la 2 pana la 7 ani, ei isi vor dezvolta capacitatea de a rationa, de a gandi, dar totul e egocentric. Dupa sapte ani, copiii devin mai putin egocentrici si privesc in jurul lor. Pana la 12 ani, majoritatea pot gandi si rationa in legatura cu lumea din jur.Acest lucru inseamna ca celor mici trebuie sa le dam exemple care sa ii includa pe ei in explicatii, pe cand celor mari le explicam lucruri legate de lumea din jur. Infomatia si ambalarea ei se adapteaza elevilor: celor mici li se poate preda o lectie despe culori, numere, forme, dar nu sunt pregatiti pentru gramatica si notiunile ei abstracte.
Ii plac fotografiile si cititul? Incurajati-l sa foloseasca desene, poze, harti si diagame ca parte integranta din procesul de invatare. Folositi povestile pentru a incuraja activitatea intelectuala a unui astfel de copil. Insa majoritatea copiilor adora sa invete prin cantece, rime si poezii.
E activ? Faceti-l sa se miste sau sa alerge, sa spuna poezii, ba chiar sa faca parte dintr-o poveste sau sa danseze. Cei introvertiti au un vocabular bun si sunt cititori desavarsiti. Jocurile cu cuvinte, rebusuri, anagrame si exercitiile fonetice ar fi cele mai potrivite alegeri pentru ei.
Altii au nevoie de explicatii logice ale regulilor si modelelor gramaticale, ba unora chiar le place sa descopere singuri regulile, deci pregatiti activitati cum ar fi jocuri pe calculator, puzzle-uri de cuvinte, aranjarea unor obiecte intr-o anumita ordine sau pe categorii.
Celor sociabili nu le e frica de greseli, ei vor sa comunice. Altii sunt introvertiti si invata prin observatie si ascultandu-I pe altii. Lor nu le place sa faca greseli si nu deschid gura sa zica ceva, pana nu sunt siguri ca e corect. Daca face parte din prima categorie, e mai bine sa invete in grupuri, pe cand un copil introvertit prefera sa invete in grupuri mai mici sau sa-i spuneti o poveste in engleza, seara.
Incurajati-i sa isi urmeze interesele si preferintele. De exemplu, daca ii place fotbalul, va citi o poveste despre fotbal, iar cantecele si muzica, videoclipuri, DVD-uri, orice jocuri, in special cele pe calculator, sunt extem de motivante pentru copii. E bine sa aveti gija sa va opriti sau sa schimbati activitatea atunci cand cel mic da semne de neabdare si plictiseala, chiar daca asta inseamna la cateva minute dupa ce ati inceput.
Laudati-i cand fac ceva bine si nu ii criticati prea aspru si nu le corectati fiecare greseala gramaticala pe care o fac, incurajati-l doar sa foloseasca engleza pentru a comunica. Introduceti jocuri si cantece prin care se exerseaza cuvintele nou invatate. Le place sa repete acelasi cantec sau o poveste, deoarece le da un sentiment de siguranta si familiaritate.
Inspirat si adaptat dupa:
learnenglishkids.britishcouncil.org/en/parents/articles/how-children-learn
(Autor: Sue Clarke, profesor și trainer, British Council, Portugalia)