Blog

Validarea emoțiilor la copii

 

Validarea emotiilor la copii 1

Să-ți înțelegi copilul este la fel de important, dacă nu, chiar mai important uneori, decât să-l iubești.

Validarea emoțiilor este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le pot utiliza părinții în dezvoltarea relației cu copiii lor. Din păcate, unii părinți recurg la un anumit sistem de parenting care nu include și acest tip de validare, iar lipsa acestei componente poate duce la probleme grave în dezvoltarea copilului.

Abilitatea unui copil de a-și gestiona emoțiile îi poate afecta relația cu familia și prietenii, realizările academice, sănătatea mintală pe termen lung, dar și viitorul profesional.

Părinții copiilor care dezvoltă probleme de comportament afirmă deseori că cei mici sunt mult prea sensibili sau că au reacții emoționale intense comparativ cu alți copii de vârsta lor sau chiar cu frații lor. 

Deși multe afecțiuni psihologice, precum deficitul de atenție, sunt asociate cu manifestarea unor emoții mult mai intense decât de obicei, în majoritatea cazurilor, copiii care sunt mult mai sensibili sau care reacționează mai puternic au nevoie doar să învețe cum să-și gestioneze emoțiile. Și, acest lucru este posibil doar dacă părinții le validează aceste emoții. În caz contrar, pot dezvolta alte probleme de ordin psihologic cum sunt anxietatea sau depresia.

Validând emoțiile copiilor, părinții învață să le gestioneze reacțiile care pot duce la crize de furie, țipete, răzvrătire și, uneori, conflicte în familie.

Ajutând copiii să învețe să-și gestioneze singuri emoțiile de acest gen este una dintre cele mai importante sarcini pe care le au părinții, întrucât gestionarea emoțiilor este o abilitate crucială pe care fiecare dintre noi trebuie să o dezvolte.

Validarea emotiilor la copii 2

Ce reprezintă mai exact validarea și ce efect are asupra copilului?

 

Validarea este, pe scurt, recunoașterea sau afirmarea sentimentelor și opiniilor unei persoane. Când validăm sentimentele unei persoane, ne punem în locul său pentru a înțelege prin ce trece din punct de vedere emoțional și pentru a accepta că ceea ce simte este cât se poate de adevărat și serios.

Validarea emoțiilor copiilor nu înseamnă că trebuie să fii de acord sau să tolerezi anumite acțiuni nesănătoase ale copilului. În schimb, acest lucru îi comunică celui mic că îi înțelegi sentimentele și îl asigură că este în regulă să le simtă. De asemenea, îi acordă spațiu copilului pentru a-și exprima emoțiile în siguranță, fără să se simtă judecat și fără să le ignore sau să le împingă și mai mult în interiorul său, ascunzându-le. 

Validarea ajută la calmarea situațiilor în care emoțiile pe care le simte copilul sunt mult prea intense, ajutându-l să se simtă auzit, înțeles și acceptat. Diminuând intensitatea emoțiilor îl ajută să treacă victorios prin situațiile dificile sau să ducă la bun sfârșit sarcini pe care nu le-a mai făcut până acum. Copilul tău va putea, de asemenea, să decidă singur care îi va fi următoarea mișcare, în loc să se lase condus mai departe de emoțiile sale. 

De asemenea, validarea emoțiilor îl învață pe copil să își identifice singur sentimentele și trăirile pentru a fi mai în legătură cu propriul corp. În acest mod, inteligența sa emoțională va crește considerabil. 

Când copiii își comunică singuri nevoile precum „mi-e foame” sau „sunt supărat”, aleg să exprime liber ceea ce simt în interior oamenilor din jurul lor, fără să recurgă la țipete sau la un comportament agresiv. Și, când reușesc să comunice în acest mod, adulții din preajma lor vor gestiona orice situație cu mai multă empatie, înțelegere și răbdare. Acest lucru le permite copiilor să se simtă acceptați și sprijiniți, ceea ce îmbunătățește considerabil relația pe care o au cu părinții lor, dar și cu încrederea de sine.

Validarea emotiilor la copii 3

Cum îi poți valida emoțiile copilului tău?

Deseori, sentimentele negative pe care le simte copilul sunt resimțite și de părinții săi și, de aceea, poate fi puțin mai dificil să calmezi situațiile e criză. De asemenea, poate fi greu pentru părinți să ignore și reacțiile comportamentale ale copiilor. Validarea emoțiilor poate fi realizată doar într-un mediu sigur, plin de compasiune. Iată câteva metode pe care le poți urma și tu:

1. Folosește-te de reacțiile emoționale puternice

Părinții se pot folosi de acestea pentru a-l învăța pe copil să-și gestioneze singur emoțiile. Copilul trebuie să înțeleagă că părinții săi sunt întotdeauna alături de el, prezenți și gata să îl ajute să treacă peste momentele dificile. Când copilul se confruntă cu o situație nemaiîntâlnită de el până acum și își lasă sentimentele să îi controleze emoțiile, rămâi în preajma lui, calm, pentru ca el să înțeleagă că poate apela la tine când se simte potrivit și că înțelegi prin ce trece.

2. Încurajează-l să vorbească despre sentimentele sale.

De exemplu, „Am observat că ai fost puțin enervat când fratele tău ți-a dărâmat jucăriile. Știu că ai muncit din greu să le aranjezi.” În astfel de momente, când copilului îi este mai greu să-și exprime singur emoțiile, părinții sunt încurajați să încerce să ghicească, blând, bineînțeles, ce anume l-a făcut să se simtă trist sau nervos. De asemenea, nu este nicio problemă dacă greșești la început. Acest lucru nu arată decât că ești dispus să îl ajuți și să îl înțelegi.

3. Normalizează-i emoțiile

Este benefic ca cei mici să știe cu siguranță că nu sunt singuri și că și alți copii și adulți simt aceleași lucruri. Spunându-i, de exemplu, că „este normal să te simți puțin anxios înainte de începerea unui lucru nou cum este școala, în fond, fiecare dintre noi simte acest lucru”, copilul devine puțin mai sigur pe sine. Ai grijă, însă, să nu îl cocoloșești prea mult. În schimb, spune-i cuvinte precum „este ok să simți asta”.

4. Validează-i emoțiile chiar și atunci când comportamentului copilului nu este tocmai adecvat.

Cu alte cuvinte, nu ignora emoțiile copilului doar pentru că a reacționat mai puternic. În schimb, încearcă să-i ignori comportamentul (în cazul în care nu este violent) și concentrează-te pe emoții. Încearcă să anticipezi situațiile care vor duce la reacții puternice și caută modalități de a-i valida emoțiile copilului în cazul în care se va simți copleșit.

Cuvintele de genul „Știu că a fost foarte greu pentru tine și că te-ai simțit frustrat. Ar trebui să fii mândru pentru că ai reușit să faci asta” îl pot ajuta în situațiile dificile.

În momentele în care te simți depășit de situație, obosit și frustrat, încearcă să te gândești la faptul că nici copilul tău nu poate reuși din prima încercare să își controleze emoțiile, de aceea apelează la ajutorul tău.

Validarea emoțiilor încurajează o mai bună comunicare părinte-copil, dar și cu lumea din jurul său și îl poate pregăti serios pentru viitor, așa că încearcă să o introduci în modul tău de parenting.

Validarea emotiilor la copii 4

La Shakespeare School punem suflet și pasiune în tot ceea ce facem. Credem că de dezvoltarea emoțională armonioasă a copiilor depinde viitorul lor ca adulți de succes. Misiunea noastră este să le dăm celor mici plăcerea de a învăța alături de profesori de top și buni pedagogi. Astfel, ei  își dezvoltă competențe care îi vor ajuta să facă performanță și la școală, și în viață. Descoperă metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Contactează-ne!