Inteligența logico-matematică face parte din cele 8 tipuri de inteligență descrise de Howard Gardner în teoria sa despre inteligențele multiple. Aceasta se referă la capacitatea copiilor de a rezolva probleme, de a învăța cu ajutorul numerelor sau a informațiilor vizuale abstracte, precum și de a analiza relațiile cauză-efect.
De ce este, însă, folositor pentru părinți și profesori să identifice tipul (sau tipurile) de inteligență pe care le utilizează copiii, în loc să se concentreze pe tipul stagnant de inteligență cu care suntem toți familiari?
Pentru că Teoria Inteligențelor Multiple permite oamenilor să fie flexibili. Cu alte cuvinte, copilul se poate dezvolta și poate crește într-o varietate de arii ale inteligenței de-a lungul timpului.
De asemenea, profesorii și părinții pot crea sisteme de educare speciale pentru fiecare copil, concentrându-se pe aptitudinile sale, fapt ce poate contribui la procesul de învățare.
Copiii care dau dovadă de un grad ridicat de inteligență logico-matematică sunt, de obicei, metodici și gândesc într-un mod logic și linear. Un copil cu acest tip de inteligență poate fi as la rezolvarea problemelor matematice fără mult efort și, în același timp, poate fi și atras de jocurile care implică utilizarea strategiilor și a logicii.
De regulă, persoanele care prezintă o inteligență de tip logico-matematică nu „lucrează” cu informațiile subiective. În schimb, aceștia valorifică informațiile clare și datele puternice. Abilitatea de a trage concluzii și de a face observații este, de asemenea, particulară pentru inteligența logico-matematică.
Cum îți dai seama că cel mic are o inteligență logico-matematică?
La fel ca în cazul celorlalte tipuri de inteligență, trăsăturile unei persoane care are o inteligență logico-matematică pot fi clar observate de către cei din jur. Cea mai clară trăsătură este priceperea la matematică și la recunoașterea, analiza și rezolvarea oricărui tip de probleme cu care se confruntă.
La școală, copiii care excelează în inteligența logico-matematică sunt atrași de materii precum matematica, informatică, tehnologie, design, chimie, fizică și alte materii similare. Profesorii și părinții, deopotrivă, pot observa că cei mici preferă instrucțiunile logice și dau randament în mediile de lucru bine organizate și structurate.
Acești copii preferă să puna in practica conceptele matematice sau abstracte cu ajutorul proiectelor. De exemplu, poți observa că cel mic preferă să petreacă ore în șir creând design-uri cu ajutorul computerului, construind device-uri electronice, folosind aplicații sau programând.
Copiii cu o inteligență logico-matematică vor găsi analizarea studiilor pline de statistici mult mai atractivă decât cititul literaturii beletristice sau scrisul într-un jurnal. Copilul tău poate fi atras și de jocuri precum șahul sau kituri științifice care îl încurajează să experimenteze.
Totuși, ai grijă la posibilele sale slăbiciuni. Cei care au o inteligență logico-matematică pot fi aspri cu cei care nu respectă o ordine logică, regulile sau procedurile. De asemenea, unele materii de la școală li se pot părea dificile. De exemplu, materiile, tematicile sau proiectele care nu vin la pachet cu un set de reguli sau instrucțiuni bine definit îi pot frustra.
Chiar și așa, este important să ții minte că Teoria Inteligențelor Multiple îi permite copilului să crească și să își dezvolte și alte tipuri de inteligență de-a lungul timpului. Copilul poate, deci, să exceleze în mai multe tipuri de inteligență și domeniile acestora în același timp.
Cât despre posibilele cariere pe care un copil cu inteligență logico-matematică le poate avea, iată câteva dintre ele: contabil, inginer, programator, consultant financiar, matematician, analist. Profesiile care se folosesc de numere vor fi mult mai atractive pentru aceste persoane, însă există posibilitatea să fie atrași și de arhitectură, astronomie sau medicină.
Cum abordezi un copil cu o inteligență logico-matematică?
Acești copii învață cel mai ușor cu ajutorul materialelor vizuale, al computerelor, al programelor analitice și statistice, precum și al proiectelor.
Atât profesorii, cât și părinții vor observa că ei preferă activitățile care implică un anumit obiectiv, bazate pe logică și cu o structură clară, în schimbul activităților cu o structură liberă, care se axează pe creativitate, fără un obiectiv în minte. Un exemplu potrivit ar fi construirea unui anumit set Lego comparativ cu desenul fără un subiect anume.
Când vine vorba de proiecte de grup, copiii care posedă abilități logico-matematice se vor oferi să creeze liste sau o planificare a sarcinilor fiecărui participant, să stabilească obiective numerice, să creeze un clasament al ideilor, să realizeze rapoarte sau să țină evidența progresului realizat.
Există o mulțime de moduri în care poți sprijini copiii care au o inteligență logico-matematică în procesul de educare. Motivându-i prin jocuri de strategie și puzzle-uri logice în zilele în care petreceți timp în familie este unul dintre acestea. De asemenea, îi poți oferi un set clar de reguli pe care trebuie să le respecte acasă sau un planner pentru a-l folosi la școală.
Când este posibil, roagă-l pe copil să rezolve probleme matematice. De exemplu, atunci când sunteți la cumpărături roagă-l să calculeze suma totală a cumpărăturilor înainte să ajungeți la casă. Dacă au dificultăți cu privirea în ansamblu a unei probleme, încurajează-l să folosească tabele, grafice sau diagrame pentru a înțelege concepte abstracte.
Iată câteva activități pe care le poate face la școală:
- Rezolvarea ghicitorilor – își poate îmbunătăți modul logic de a gândi. De asemenea, poate fi o modalitate eficientă de a se destinde, antrenându-și, în același timp, mintea.
- Experimentele științifice – copiii care prezintă o înclinație către abilitățile logico-matematice sunt deja atrași de știință. Experimentele îi vor ajuta să înțeleagă cum funcționează lumea din jur și cum să-și dezvolte creativitatea.
- Programarea – există o mulțime de aplicații de programare destinate copiilor care îi ajută să își dezvolte abilități precum rezolvarea problemelor, logica, matematica, comunicarea și multe altele.
- Proiecte de cercetare – chiar dacă nu sunt adepții lecturii, nu vor refuza un proiect care se bazează pe cercetare amănunțită. Alege o anumită temă sau lasă-l pe copil să aleagă un subiect care-l interesează, oferă-i niște reguli clare pe care să le urmărească și nu uita de obiective.
Fie că ai observat deja câteva semne care ar indica faptul că cel mic prezintă o inteligență logico-matematică, este indicat să ții legătura și cu profesorii de la școală. Puteți lucra împreună pentru a-l ajuta pe copil să-și dezvolte și mai mult abilitățile pe care le posedă deja, dar și să-și însușească și altele.
Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple.
Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.
Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!
Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!