Blog

Cum încurajăm copiii să se exprime creativ

Iulia munca in echipa si limba engleza

Creativitatea este, fără doar și poate, una dintre cele mai importante abilități pe care copiii trebuie să și le păstreze intacte până la maturitate. Întrucât nu este atât de ușor precum pare să îți menții creativitatea (studiile arată că scade la 10% la adulți, față de 80%-90% la copii), aceasta este și una dintre cele mai căutate abilități de către angajatori. 

Da, creativitatea ne poate aduce mai aproape de succes pe toate planurile, nu doar pe cel profesional. Gândind creativ îți poți dezvolta mai multe abilități, precum capacitatea de a rezolva probleme sau de a interacționa cu cei din jurul tău. De asemenea, creativitatea este, deseori, elementul care îi poate apropia pe oameni, având un rol esențial în comunicarea interpersonală. 

În zilele noastre, însă, copiii găsesc alte moduri de a se exprima creativ, ceea ce poate părea neobișnuit pentru unii adulți. În fond, una dintre cele mai mari greșeli pe care unii profesori și părinți o fac când vine vorba de creșterea copiilor este comparația dintre prezent și „pe vremea noastră”. 

Această comparație nu poate aduce niciun beneficiu pentru copii, mai ales dacă vine din partea profesorilor și părinților, adică exact acele persoane care îi ghidează în procesul de învățare. Dacă cel mic nu va fi stimulat din punct de vedere creativ în etapa de însușire a noilor cunoștințe, în viitor îi va fi din ce în ce mai dificil să își dezvolte de unul singur creativitatea. 

Încă de la naștere, copiii primesc o „bază” educațională care, să ne imaginăm, că arată ca un copăcel. Acest copăcel, pe măsură ce copilul trece prin fel de fel de experiențe, va crește împreună cu copilul. Fiecare ramură, fiecare frunză a copacului reprezintă experiențele din care învață și abilitățile pe care și le dezvoltă în timp, așa că este absolut crucial ca fiecare copil să aibă parte de o educație care să-l ajute să devină un adult complet.

 

 

De ce trebuie păstrată creativitatea?

Creativitatea nu poate fi exprimată într-un singur mod. O persoană creativă poate fi cineva care reușește întotdeauna să aducă idei bune sau să creeze un produs (o invenție, un obiect, un tablou, o melodie, o poveste etc.) nemaiîntâlnit. Creativitatea, însă, poate reprezenta și un set de abilități pe care oricine trebuie să și le însușească. Aceste abilități pot fi identificarea unor soluții cu totul și cu totul noi, toleranța față de situații sau persoane noi, precum și dezvoltarea propriilor pasiuni și hobby-uri. 

Creativitatea atrage de la sine și performanțe academice. În plus, la școală, profesorii pot încerca diverse moduri de a stimula creativitatea copiilor, iar studiile au arătat că tocmai temele sau exercițiile în clasă care îi impulsionează pe copii să se folosească de gândirea creativă rezultă în dezvoltarea unor abilități cognitive esențiale pentru aceștia. Printre aceste abilități se numără cele amintite anterior, precum și reținerea informațiilor din timpul orelor, stabilirea unor conexiuni între materii și o înțelegere mai profundă a acestora.

Un alt aspect pe care majoritatea oamenilor ajunge să-l neglijeze este tocmai faptul că, prin intermediul creativității, copiii pot deveni mult mai încrezători în ei înșiși. În acest caz, vine rândul părinților să îi încurajeze pe copiii lor să gândească din ce în ce mai deschis și mai creativ. Sprijinul din partea părinților reprezintă o sursă importantă din care copiii pot prelua și, ulterior, crește, încrederea de sine care, în viitor, le poate fi de folos atât pe plan personal, cât și profesional.

Pe lângă aceste abilități, copiii care își folosesc creativitatea pot deveni mult mai independenți decât cei care nu o fac. Acest lucru se datorează și modului în care părinții includ în viața copilului activități care promovează creativitatea. La fel de importantă ca dezvoltarea gândirii, în general, trebuie să fie și dezvoltarea creativității, de aceea este important ca părinții să le ofere copiilor moduri diverse de a se exprima creativ, fie că este vorba de arte plastice, muzică, teatru etc. 

 

Cum poți antrena creativitatea copilului?

Cel mai important aspect de urmărit în dezvoltarea creativității copiilor în procesul educațional este asigurarea unui mediu sigur în care cei mici se pot exprima liber, atât la școală, cât, și mai important, acasă. Iată, însă, alte modalități prin care poți promova creativitatea acasă:

  • Ia în serios ideile copilului. Când discuți cu cel mic deschis, serios, la fel ca și cu un adult, nu numai că îl încurajezi să fie imaginativ, ci îl și ajuți să fie mai încrezător în propriile forțe. Ca părinte, bunăstarea copilului trebuie să fie pe primul loc, iar, aici, trebuie să incluzi orice îl ajută să se exprime direct, liber și să se simtă în siguranță. Discută cu copilul fiecare idee, oricât de neobișnuită pare, astfel încât el să înțeleagă că exprimarea creativității este un lucru benefic.
  • Fă-ți timp să-l cunoști. Descoperind pasiunile și hobby-urile copilului, poți introduce activități noi în viața micuțului care îl ajută să-și dezvolte creativitatea. În fond, cu cât copilul simte că se distrează, cu atât va învăța mai ușor, iar dacă alegi activități din domeniile care știi că îi plac, va fi mult mai dornic să se exprime creativ.
  • Sărbătorește creativitatea în fiecare zi. Pentru copii este extrem de important să înțeleagă că pot reuși să facă lucrurile bine. Micile victorii ale copilului trebuie sărbătorite ori de câte ori se ivește ocazia. Dacă implementezi acest lucru în viața de zi cu zi, copilul își va exprima ideile mult mai ușor și mult mai frecvent.
  • Încurajează-l să țină un jurnal. Creativitatea poate fi dezvoltată cu ușurință prin scris sau desenat. Un jurnal separat de activitățile academice în care copilul poate așterne orice idei sau desene îl poate ajuta să rețină mai bine informația, în general, sau îl poate motiva să își dezvolte ideile. În plus, știind că jurnalul este doar al său, copilul se va simți mult mai în siguranță exprimându-și gândurile și folosindu-și imaginația. 
  • Apelează la ajutorul din partea tehnologiei. Pentru unii părinți, tehnologia poate părea că încurajează distragerea atenției în rândul copiilor. Totuși, dacă știi cum să o utilizezi, tehnologia îi poate ajuta pe cei mici să învețe mai ușor. Fie că este vorba de jocuri care îl încurajează pe copil să găsească soluții inovatoare sau aplicații în care își poate folosi abilitățile artistice, tehnologia trebuie privită ca o modalitate de a-l atrage și de a-l convinge să își folosească imaginația. Ai grijă, însă, la timpul alocat tehnologiei. 

 

 

Așadar, creativitatea este una dintre cele mai importante abilități pe care copiii trebuie să și le antreneze, iar școala, în anumite cazuri, nu reușește să prioritizeze dezvoltarea acesteia. Frica de tehnologie și de a ieși din metodele consacrate de predare nu aduce niciun beneficiu copiilor, de aceea, și părinții trebuie să încerce să găsească moduri inteligente pentru a dezvolta creativitatea copiilor acasă. În fond, în viitor, acești mici adulți se vor confrunta cu nevoia de a fi creativ la locul de muncă, de exemplu, așa că această abilitate nu trebuie nicidecum neglijată.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Contactează-ne!