Cu siguranță ai auzit de importanța învățării unei limbi străine încă de la o vârstă fragedă. Cu toate acestea, există câteva mituri care te pun pe gânduri. „Dacă va fi prea multă presiune pe copil? Dacă nu va face față și cu școala?”
Ei bine, trebuie să știi că multe studii au descoperit că învățarea timpurie a mai multor limbi străine îi ajută considerabil pe copii pentru a deveni adulți compleți. Cert este că, indiferent de vârstă, unui copil îi va fi întotdeauna mai ușor să învețe ceva nou decât unui adult.
De reținut este că nici adulții nu trebuie să își piardă speranța. Probabil că procesul de învățare va fi ceva mai lung și vor trebui să acorde un efort mai mare, însă, cu puțină dorință și motivație, vor putea realiza tot ce își propun!
Ce trebuie să știe fiecare copil sau adult încă de la început despre învățarea unei limbi străine? Limbile străine îți deschid orizonturi nemărginite, îți dezvoltă abilități diverse, precum creativitatea, gândirea logică și înțelegerea altor culturi.
Care sunt beneficiile învățării limbilor străine?
Există o mulțime de motive pentru care, atât copiii, cât și adulții, trebuie să învețe o limbă străină. Fie că vor să le fie de folos când călătoresc, să își facă prieteni noi din diferite culturi sau pur și simplu să își îmbunătățească cunoștințele, limbile străine le aduc doar avantaje.
- Ajută la dezvoltarea creierului. A fost dovedit științific că experiența bilingvă îmbunătățește funcția executivă a creierului și că bilingvii dispun de o materie cenușie mai densă decât cei care vorbesc o singură limbă. Ce înseamnă asta? Copiii vor reuși să diferențieze mai ușor între stimulii externi și își vor păstra concentrarea, își vor dezvolta abilitatea de a planifica și de a gândi analitic și vor reuși să rezolve problemele cu ușurință.
- Crește performanța școlară. Pare destul de imposibil, însă, odată cu dezvoltarea altor abilități importante pentru orice viitor adult, una dintre aceste abilități contribuie deosebit și la performanța școlară a copilului. Dezvoltându-și capacitatea de a rămâne atent, concentrat pe ceea ce învață la școală, copilul va reuși să rețină mai multe noțiuni din timpul orelor. Copilul va învăța despre modul în care funcționează fiecare limbă străină și își va îmbunătăți și competențele lingvistice în limba maternă. Pentru că acum înțelege care sunt regulile de bază pe care trebuie să le urmeze în învățarea limbii străine, va reuși să înțeleagă și cum funcționează propria limbă maternă, de la conjugări, la structura propozițiilor ș.a. În plus, studiile au arătat că cei care sunt expuși la încă o limbă străină, încep să citească mai devreme.
- Oferă o nouă viziune asupra lumii. Frumusețea limbilor străine este capacitatea de a te „plimba” prin marile culturi ale lumii. Azi poți învăța despre cultura britanică, mâine poți afla secrete ale culturii coreene și câte și mai câte. Cert este că în fiecare zi copilul face cunoștință cu un nou mod de gândire și cu noi obiceiuri și tradiții, lucru care îl pregătește pentru viață. Astfel, bilingvismul dezvoltă comunicarea interculturală, capacitatea de a deveni conștient din punct de vedere cultural și de a fi mai deschis la noi moduri de gândire și la alte stiluri de viață.
- Asigură oportunități de carieră. Încă de mici, copiii aud că o limbă străină îi poate duce cu un pas înainte în cariera lor viitoare. Angajatorii din ziua de astăzi văd cunoașterea mai multor limbi străine ca un mare avantaj, mai ales dacă alegi să lucrezi într-un mediu intercultural. Cu siguranță, pentru un copil este destul de devreme să se gândească ce vrea să fie când va crește, deși este o întrebare care îi marchează copilăria. Cert este că niciodată nu este prea târziu pentru a se pregăti pentru viitor.
Cum poți învăța o limbă străină cu ușurință?
Știm cu toții că atunci când vine vorba de învățarea unei limbi străine nu poți alege întotdeauna calea cea mai simplă. Învățarea cu adevărat a unei limbi străine implică efort continuu și dorința de îmbunătățire a abilităților tale. Și ce metode pot utiliza, atât copiii, cât și adulții pentru a învăța mai ușor?
- Începe din timp. Cel mai indicat mod de a începe să înveți o limbă străină este prin contactul direct cu limba respectivă încă din copilărie. Copilul, din punct de vedere antropologic, în lipsa cunoașterii cognitive, învață, întâi de toate, prin atingere. Apoi, trece la jocul imitării. Prin imitarea comportamentului părinților sau a desenelor animate pe care le vede la televizor sau pe Youtube, va reuși să facă singur conexiunile necesare când va învăța cum funcționează limba respectivă. Mulți dintre noi au învățat limba engleză întâi de acasă, din jocuri, filme sau desene animate. Apoi, când am început să învățăm regulile lingvistice, am înțeles în totalitate cum funcționează limba respectivă.
- Ascultă în limba pe care o înveți. Legându-se puțin de punctul anterior, contactul direct cu limba pe care o învață este crucial în procesul de învățare. Ascultând melodii, podcast-uri, videoclipuri pe Youtube, emisiuni la radio sau purtând conversații cu cei care cunosc deja limba, copiii vor reuși să învețe să gândească direct în limba străină pe care o învață. O mare problemă a bilingvilor este gândirea în altă limbă decât cea maternă. Mulți dintre ei gândesc întâi în limba maternă, iar, apoi, traduc în limba străină ce vor să spună. Asta nu face decât să încetinească conversația și să îi încurce și pe ei și pe interlocutorul lor. Când ascultă din ce în ce mai mult limba străină pe care o învață, vor reuși să gândească direct în ea.
- Găsește un partener de studiu. Cercetătorii au arătat că învățarea cu un grup de persoane aduce mai multe rezultate decât învățarea de unul singur. Cursurile de limba engleză, de pildă, includ jocuri interactive, de mișcare, cântece ușor de memorat, poezii ritmice și mini-competiții care îi motivează pe copii să învețe mai ușor. Cert este că mediul în care copilul învață joacă un rol esențial.
Învățarea limbilor străine încă din copilărie aduce mari beneficii pentru viitorul adult. Cu cât copilul începe mai devreme să aibă contact cu o altă limbă, pe lângă cea maternă, cu atât va veni mai natural. Se va obișnui cu muzicalitatea limbii, o va înțelege mai ușor și o va putea reproduce mai repede decât un copil care începe să o învețe în liceu, de exemplu.
La Shakespeare School, îi motivăm pe copii să învețe cu plăcere
Nu orice lecție poate fi distractivă de la început până la sfârșit, însă la Shakespeare School căutăm și găsim mereu modalități eficiente prin care să facem procesul de învățare atractiv pentru copii.
- Asezonăm cu umor și bucurie activitățile noastre și ne place ca la fiecare oră să îi facem pe cursanți să râdă din toată inima măcar o dată.
- Avem grijă să îi facem pe cursanți să se simtă apreciați, respectați și încurajați, la fel ca în familie.
- Creativitatea ne definește. Metoda de predare Shakespeare School presupune o abordare originală, ce ne permite să stimulăm creativitatea cursanților noștri prin activități interactive, proiecte și competiții.
- Susținem performanța și considerăm că aceasta este rezultatul lucrului făcut cu pasiune atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Atunci când faci un lucru cu entuziasm și depui efortul necesar, obții de fiecare dată cele mai bune rezultate.