Blog

De ce este important să introduci tehnicile de mindfulness în viața copilului?

19

În dezvoltarea copiilor, există numeroase aspecte de care, ca părinte, dar și ca profesor, trebuie să ții cont. Încă din primii ani de viață, copilul se confruntă cu stări pe care nu le înțelege. Când este bebeluș, plânge pentru că îi este foame sau somn. Mai târziu, se poate confrunta cu dificultăți de limbaj și stăpânire de sine, iar când ajunge adolescent, totul poate deveni și mai complicat.

 

Menirea noastră, ca părinți și profesori, este, așadar, să îi învățăm cum să gestioneze aceste emoții pentru a deveni adulți compleți, conștienți de sentimentele lor și ale celor din jur. 

 

Și ce poți face pentru a-l ajuta pe copil să își dezvolte atenția, creativitatea, răbdarea sau să știe cum să gestioneze orice situație într-un mod calm? Ei bine, tehnicile de mindfulness pot fi arma secretă a tuturor părinților.

 

Ce reprezintă mindfulness?

Mindfulness este o practică relativ nouă în spațiul românesc, însă își are rădăcinile în meditație. Conceptul introdus la scară largă de Jon Kabat-Zinn vine în ajutorul părinților și al copiilor, deopotrivă, și are ca scop găsirea unei stări de calm mental și fizic, destul de dificil de realizat, mai ales în contextul actual.

 

„Pentru copii, mindfulness poate ameliora orice dificultăți pe care le-ar putea întâmpina în viață”, spune Andreea Păunoiu, Teacher la Shakespeare School care a inclus încă de acum trei ani momente de mindfulness în lecțiile cu copiii. „De asemenea, le oferă frumusețea de a trăi în prezent”, adaugă Andreea. 

 

În esența lor, copiii sunt curioși, energici și caută întotdeauna o activitate pentru a le dezvolta capacitățile cognitive. În același timp, alternarea mai multor activități și crearea relațiilor interumane creează situații stresante pentru copil. 

 

Odată intrați în această stare de stres, deseori, copiii pierd contactul cu lumea din exterior. Nu mai reușesc să conștientizeze factorii externi care le influențează emoțiile, își pierd concentrarea din ce în ce mai repede, devin mult mai impulsivi și, uneori, uită să țină cont de sentimentele celor din jurul lor.

 

17

Care sunt beneficiile practicării tehnicilor de mindfulness?

Un aspect esențial al practicării tehnicilor de mindfulness, demonstrat și de numeroase studii științifice, este impactul pozitiv pe care îl are asupra copiilor, dar și asupra adulților care suferă de anxietate, stres, ADHD și multe alte afecțiuni psihice.

 

De asemenea, mindfulness-ul îmbunătățește și atenția copiilor și a adulților. Pentru că este o practică eficientă care pune accentul pe ancorarea în momentul prezentului, a început să fie folosită din ce în ce mai mult, chiar și în cadrul cursurilor de limbi străine sau la grădiniță.

 

Cert este că mindfulness-ul promovează abilități precum capacitatea de concentrare pe termen lung și controlul cognitiv, ajungând, în timp, să aibă efecte importante și asupra dezvoltării capacității lor de gândire reflexivă, a răbdării și a gestionării emoțiilor. 

 

În plus, cu cât încep mai devreme, cu atât mai bine. Pentru copii, tehnicile de mindfulness vin natural. Folosindu-se de simțurile lor – auz, văz, miros, gust și simțul tactil – dar și de respirație copii pot accesa rapid conectarea cu momentul prezent. La adulți, pe măsură ce avansează în vârstă, devine din ce în ce mai greu să se concentreze pe momentul prezentului.

 

Alte beneficii:

  • Atenuarea impulsurilor agresive
  • Sporirea concentrației copiilor cu ADHD
  • Îmbunătățirea sănătății mintale și a bunăstării
  • Îmbunătățirea abilităților sociale și cognitive
  • Sporirea clarității mintale
  • Îmbunătățirea somnului
  • Creșterea stimei de sine
  • Reglarea emoțiilor

20

Ce tehnici de mindfulness îl poți învăța pe copil?

Fiind întotdeauna curioși, dispuși să învețe ceva nou și să caute răspunsuri în cele mai neașteptate situații, practicarea tehnicilor de mindfulness se poate transforma foarte ușor într-o joacă.

 

Iată câteva exerciții pe care copiii le pot efectua cu ușurință:

 

  • Imită poziția!

Așa cum sugerează și numele, prin imitarea unor diferite poziții, copiii își pot îmbunătăți încrederea de sine și pot simți că totul este posibil. Îndeamnă-l pe cel mic să imite pozițiile unor supereroi sau ale personajelor sale preferate. Astfel, se va simți mult mai curajos, puternic și fericit.

 

  • Folosește-te de simțuri!

Simțurile joacă un rol crucial în dezvoltarea copiilor. Încă din primele momente ale vieții, copilul își folosește toate simțurile încercând să descopere lumea.

 

Asemenea descoperirii lumii, mindfulness promovează abilitatea de a intra în contact cu emoțiile.

 

Spune-i copilul să își activeze simțurile de „supererou” și să își concentreze mirosul, văzul, auzul sau simțul tactil pe un obiect care îi place. Acest lucru îl va încuraja să își concentreze atenția pe momentul prezent și să ia o pauză de la agitația pe care o poate întâlni în viața de zi cu zi.

 

  • Respiră asemenea unui balon!

Exercițiile de respirație sunt eficiente atunci când te confrunți cu stări de anxietate. De asemenea, când copilul este mult prea energic, este nerăbdător sau nu știe cum să își gestioneze emoțiile, având un acces de furie, un moment de repaus este soluția perfectă.

 

Îndeamnă-l să se așeze culcat undeva confortabil și să-și imagineze că există un balon în burtă, iar, în timp ce inspiră, balonul se umflă lent și se dezumflă când expiră. În plus, își poate așeza o jucărie pe burtă și se poate concentra la modul în care se mișcă atunci când inspiră și expiră. 

 

Astfel, puterea sa de concentrare crește și, totodată, învață cum să ia o pauză și cum să își gestioneze sentimentele pe care le trăiește, înțelegându-le mai bine. 

 

  • Încearcă meditația sonoră!

Din categoria simțurilor și, poate unul dintre cele mai importante în procesul de creștere al celor mici, este cel auditiv, dezvoltându-se încă din pântecele mamei.

 

Stimularea senzorială pentru copii ar trebui să înceapă încă din primul an de viață, având un impact major asupra dezvoltării lor cognitive. Prin cântecele pe care le ascultă sau jucăriile pe care le folosește în fiecare zi, copilul este îndrumat să crească armonios.

 

Practicarea tehnicilor de mindfulness cu ajutorul muzicii ajută la calmarea copiilor. Când se confruntă cu sentimente necunoscute lor încă, precum furia, tristețea sau frustrarea, copiii mici nu știu cum să le gestioneze. Muzica are, astfel, menirea de a-i calma, de a-i readuce în prezent. 

 

Iată ce poți face: îndeamnă copilul să petreacă puțin timp în deplină liniște și spune-i să se concentreze pe sunetele pe care le identifică în mediul său înconjurător. Poate fi ciripitul unei păsări afară, foșnetul frunzelor sau ticăitul ceasului. Altă tehnică poate fi concentrarea sa pe instrumentalul unei melodii și identificarea instrumentelor folosite în compunerea acesteia.

 

18

În concluzie

Mai mult ca oricând, în contextul actual, este important să îi învățăm pe copii să înțeleagă ce trăiesc, să își conștientizeze sentimentele și să nu le ascundă sub o mască. De aceea, la cursurile de limba engleză de la Shakespeare School, copiii sunt îndemnați să practice tehnicile de mindfulness constant.

 

Cu toate acestea, forțarea copilului trebuie evitată cât de mult posibil. Pentru că fiecare copil are propriul său ritm, mindfulness-ul trebuie prezentat ca un moment de relaxare, nu ca o pedeapsă. Astfel, copilul va ajunge să practice de unul singur mindfulness-ul și, în timp, va fi în deplină legătură cu propriile emoții.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Contactează-ne!