Înainte de orice vă invitam la un mic exerciţiu de reflecţie. Încercaţi să răspundeţi la întrebările Care este talentul meu ascuns? Care sunt lucrurile la care mă pricep cel mai bine?, iar după ce v-aţi conturat un răspuns, putem merge mai departe. Vă vom spune un secret: indiferent de talentul fiecăruia, toţi suntem unici şi deosebiţi! Unii dintre noi ştiu acest lucru încă de foarte devreme.
Aşa că vă propunem ca în următoarele săptămâni să-i descoperim împreună pe cei mai talentaţi scriitori şi artişti care şi-au manifestat acest talent de la vârste fragede, în ciclul Great writers are not necessarily grown-ups.
Prima noastra propunerea este Lordul Byron, poet britanic, reprezentant de seamă al Romantismului şi, în plus, figură importantă în conştiinţa grecilor.
Lordul Byron a urmat cursurile Colegiului Trinity, Cambridge, unde îşi începe activitatea literară. Însă, primul volum de versuri nu este bine primit de critici (poate şi pentru că Byron era foarte tânăr la acea vreme), având parte de reacţii atât de vehemente încât poetul este provocat la duel, iar volumul este retras din librării. Însă, ca orice spirit învingător, nu renunţă, iar în 1807 îşi publică din nou poeziile, într-un alt volum alături de lucrări ceva mai recente.
Lordul Byron a avut şi înclinaţii politice, pe lângă cele literare remarcabile. A început să călătorească, fiind atras în principal de ţările mediteraneene. În această perioadă a călătoriilor, continuă să scrie. În urma unei moşteniri, primeşte şi un loc în Camera Lorzilor, şi astfel îşi începe o fulminantă carieră politică. Totodată, i se publică şi câteva dintre marile capodopere, ca de exemplu Pelegrinajul lui Chile Harold (o satiră împotriva societăţii engleze), Ghiarul, Corsarul sau cânturile din Don Juan. În 1821, în Grecia izbucneşte războiul de independenţă, faţă de care Lordul Byron îşi arată un interes deosebit, publicând poemul Cain. Operele nasc controverse din ce în ce mai furtunoase în Anglia, aşa că Lordul Byron decide în 1823 să plece în Grecia, unde se implică activ în situaţia politică a statului, ba chiar încearcă să atace fortăreaţa turcească de la Lapanto. Moare însă în 1824, în oraşul Messolonghi, unde în prezent există un muzeu dedicat lui Byron.
Vă prezint mai jos două imagini reprezentându-l pe Lordul Byron, din Primăria oraşului Messolonghi, care funcţionează şi ca muzeu.
Statuie a Lordului Byron
Tablou ce-l înfăţisează pe Lordul Byron în mijlocul grecilor
Aşa că nu uitaţi: exprimaţi-vă creativitatea în toate formele posibile şi cu siguranţă veţi fi remarcaţi.
Avem însă şi o întrebare pentru voi: ce alţi scriitori mai cunoaşteţi care s-au remarcat încă din adolescenţă sau copilărie?