Blog

Importanța stabilirii limitelor în viața copiilor

Importanta stabilirii limitelor in viata copiilor 1

Fiecare copil pare că s-a născut cu superputerea de a testa limitele celor din jurul său. 

Dacă privești partea plină a paharului, te poți bucura că cel mic dă dovadă de independență, perseverență și curiozitate. Există și o situație nu tocmai fericită în care copilul simte nevoia de a-și afirma individualitatea, dar, fără să-și dea seama, transformă tot procesul într-o provocare pentru părinții săi.

 

Poate ar fi cazul să începi să spui „nu”.

În general, părinții își doresc tot ce este mai bun pentru copiii lor, iar acest lucru include și satisfacerea nevoii de a se manifesta, de a gândi sau de a comunica liber. Totuși, stabilirea unor limite sănătoase îi poate ajuta în dezvoltarea anumitor abilități cum ar fi crearea unor relații sănătoase cu cei din jur, comunicarea deschisă, empatia, spiritul critic și multe altele.

Dacă nu ai mai făcut-o până acum, probabil ți se pare dificil să-i spui copilului „nu” sau să stabilești alt fel de limite. 

De fapt, blocajul pe care îl simți când vrei să-i spui, de exemplu, că nu se mai poate uita la televizor pentru că trebuie să se culce, vine din dorința de a evita (sau preveni) pe cât posibil momentele în care copilul este supărat, mai ales dacă este din cauza ta.

Chiar și așa, părinții trebuie să înțeleagă că limitele sunt necesare în creșterea copilului. Cine va avea de câștigat de pe urma acestei alegeri? Și părinții pentru că le va fi mult mai ușor să-și îndeplinească rolurile de părinți, dar, mai ales, copilul pentru că învață cum să exploreze lumea care-l înconjoară, cum să comunice cu cei din jur, cum să imite comportamentele pozitive pe care le observă sau cum să-și formeze propriile opinii. 

Limitele îi arată cum trebuie să discearnă între bine și rău și cum să învețe de pe urma greșelilor pe care le face. 

Importanta stabilirii limitelor in viata copiilor 3

Cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine!

O greșeală pe care o fac unii părinți este să creadă că este prea devreme să stabilească limite în viața copilului. 

Adevărul este că limitele apar încă din primii ani de viață, într-o formă sau alta. Când îi spui să nu-i lovească  pe ceilalți sau să nu ia jucăriile altui copil fără să-i ceară permisiunea, copilul învață că trebuie să-i respecte pe cei din jur. 

În fond, limitele reprezintă o parte esențială pentru a înțelege care îți sunt propriile nevoi și a le respecta. Acest lucru se aplică și în raport cu celelalte persoane. În ambele situații părinții trebuie să pună mare accent pe dezvoltarea empatiei copilului. 

Poate ți se pare absurd să înveți un copil mic cum să fie empatic când nu reușește încă să se spele singur pe dinți, de exemplu. 

Cuvântul „empatie” pare că vine împreună cu un bagaj de concepte dificil de înțeles și pentru adulți, darămite pentru copii. Ideea este că nu trebuie să încerci să-i explici unui copil de 4 ani ce înseamnă să fii empatic, ci, în timp ce crește și devine mult mai curios să cunoască lumea și pe cei din jurul său, îl vei învăța cum să fie receptiv când vine vorba de sentimentele celorlalți. 

De exemplu, îl vei învăța că, atunci când un alt copil cu care se joacă începe să plângă, ar fi bine să-l îmbrățișeze sau să-l întrebe ce s-a întâmplat. Încetul cu încetul, copilul nu doar că va învăța cum să relaționeze cu cei din jur și cum să le respecte sentimentele, ci și cum să și le exprime pe ale sale în mod liber.

Importanta stabilirii limitelor in viata copiilor 4

Cum stabilești limite pentru copil?

Poți privi limitele ca pe niște consecințe. În momentul în care stabilești faptul că există reguli dar și consecințe dacă nu le urmezi, copilul va învăța să le respecte. Există câteva lucuri de care trebuie să ții cont când stabilești limitele. Iată care sunt acestea:

  • Stabilește o comunicare eficientă. Învață copilul cum să-și exprime opiniile și gândurile atât liber, cât și într-un mod prin care nu-i jignește pe cei din jur. Poți face acest lucru încercând să-i modelezi comportamentul. Și cum știm că cei mici își imită, în primul rând, părinții, totul începe de la tine. Vorbește cu copilulpe un ton calm, plăcut, fii ferm, dar corect când vine vorba de disciplină, nu îl jigni și nu țipa atunci când face un lucru rău sau te sfidează. 
  • Stabilește niște reguli pentru întreaga familie. Parenting-ul implică stabilirea unor reguli clare pe care fiecare membru al familiei trebuie să le respecte, fără excepții. Atunci când regulile sunt mult prea flexibile, copilul devine confuz și tinde să refuze să comunice sau să asculte de părinți. În același timp, dacă anumite reguli i se par mult prea drastice, lasă-l să vină cu sugestii. Explică-i că sunt anumite reguli sau limite pe care le puteți negocia într-o oarecare măsură, dar și unele care nu pot fi schimbate, în special cele care țin de siguranța sa.
  • Păstrează explicațiile scurte și la obiect. Într-adevăr, sunt momente în care o conversație mai lungă și mai amănunțită este necesară pentru ca cel mic să înțeleagă ce a făcut greșit sau ce comportament poate fi îmbunătățit. Totuși, dacă luăm, de exemplu, o situație obișnuită în care îi spui copilului că trebuie să-și respecte ora de culcare, nu este cazul să îi ții un monolog în care îi explici de ce trebuie să se culce devreme. Sunt foarte mari șansele ca cel mic să nu fie atent la tot ce spui, iar situația se poate repeta. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-i spui care este consecința pentru că nu a respectat o limită pe care ai impus-o și să o aplici. Atenție, însă, consecința nu înseamnă neapărat o pedeapsă!
  • Ai răbdare. Dacă te aștepți ca cel mic să se transforme peste noapte în copilul perfect care respectă limitele pe care i le-ai impus și a învățat din greșelile sale, află că nu poți grăbi acest proces și nici nu este bine să aștepți perfecțiune de la copilul tău. Exercițiul face diferența când vine vorba de limite și, împreună cu acesta, și consecvența. De asemenea, nu-ți fie teamă să insiști atunci când copilul nu cooperează sau să fii puțin mai ferm. 

Importanta stabilirii limitelor in viata copiilor 2

Educația copilului nu se rezumă doar la școală, ci și la modul în care copilul crește acasă. Limitele sănătoase sunt, până la urmă, o parte normală a dezvoltării armonioase a oricărui copil și este important să învețe să le respecte atât acasă, cât și în societate.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Contactează-ne!