Blog

Managementul timpului de calitate în relația părinte-copil

Copiii si dispozitivele digitale cand timpul in fata ecranelor e prea mult 2

George Orwell spunea că „Timpul nu trece mai repede ca altădată, doar noi trecem pe lângă el mai repede”, iar când ne gândim la relația părinte-copil, nu avem cum să nu-i dăm dreptate. 

Cea mai bună modalitate de a-ți arăta afecțiunea față de copii este să petreci timp cu ei, lucru care devine din ce în ce mai dificil pentru majoritatea părinților. Fie că sunt suprasolicitați la locul de muncă sau că întotdeauna pare că trebuie făcut ceva prin casă, de cele mai multe ori, acel „quality time” care este esențial în relația părinte-copil ajunge pe planul secund. 

De ce este atât de dificil să prioritizăm timpul petrecut cu copiii? Nu este vorba nici de egoism, nici de oboseală, ci, pur și simplu, de organizarea timpului. Dacă reușești să îți aranjezi prioritățile și task-urile în așa fel încât să aloci puțin timp pentru familie, atunci cu siguranță te poți considera un învingător.

Cel mai important aspect pe care trebuie să îl reții este că nu contează cât de mult timp petreci cu copiii, ci cât de calitativ este acesta. Cum spuneam anterior, copiii au nevoie de timp de calitate, iar acesta se definește ca „timpul în care copilul primește toată atenția părintelui, astfel încât relația dintre cei doi să poată fi consolidată”. 

Totuși, cum îți poți organiza mai bine timpul? Există anumite activități mai bune sau mai puțin bune care pot fi considerate „quality time”? Ce se poate întâmpla dacă părinții și copiii nu petrec timp de calitate împreună? Ei bine, hai să aflăm împreună!

Cât de important este timpul de calitate în relația părinte-copil?

Există câteva elemente cheie de care orice copil are nevoie pentru a se dezvolta armonios, iar atenția și demonstrațiile de afecțiune din partea părinților săi sunt printre cele mai importante. De ce? 

Ei bine, timpul petrecut împreună cu părinții reprezintă modul prin care aceștia își arată dragostea față de copil. Astfel, copilul, înconjurat de sentimentul că primește toată atenția și dragostea părinților săi, își va dezvolta inteligența emoțională și va învăța cum să își exprime gândurile și sentimentele într-un mod adecvat. 

Cu siguranță, există numeroase moduri prin care părinții își pot exprima afecțiunea față de copii, însă, de departe, cel mai benefic pentru consolidarea relației părinte-copil este timpul de calitate. 

De cele mai multe ori, se întâmplă ca părinții să își dea seama mult prea târziu că timpul a trecut prea repede și, cu riscul de a suna mult prea aspru, „răul a fost deja făcut”. Trăind însă într-o perioadă în care parcă întotdeauna intervine ceva mai important de făcut, iar părinții aleargă de colo-colo încercând să rezolve fel și fel de probleme, nu este de mirare că timpul petrecut împreună cu copiii ajunge să fie ignorat.

Astfel, prioritizând locul de muncă sau treburile casei și, implicit, ignorând nevoia copiilor de a primi atenție, părinții își vor „împinge” copiii să găsească moduri mai mult sau mai puțin subtile de a-și arăta nemulțumirea. De regulă, acest lucru se manifestă prin scăderea interesului pentru școală, însușirea unui comportament negativ față de cei din jur sau, pur și simplu, prin încetarea comunicării cu părinții. 

Acestea fiind spuse, nu trebuie să te panichezi încă! Într-adevăr, sună mai ușor decât este de fapt, însă tot ce trebuie să faci este să încerci să schimbi puțin topul priorităților tale. 

Cum poți petrece mai mult timp de calitate cu copiii?

Calitate mai presus de cantitate, acesta este secretul unei relații puternice între părinți și copiii lor. Și nu este atât de dificil precum pare. Dacă locul de muncă sau task-urile de acasă nu îți lasă prea mult timp pentru a-l petrece cu familia, iată câteva moduri prin care sigur poți petrece timp de calitate cu cei mici:

Implică-i în activitățile tale

Există destul de mulți părinți care lucrează de acasă și, dacă se nimerește ca și copilul să rămână acasă, ei bine, iată o oportunitate de neratat pentru a petrece puțin timp de calitate. Nu îți imagina acum că trebuie să îl înveți pe cel mic să lucreze cu tine, ci, mai degrabă, îl poți îndemna să te ajute să îți organizezi biroul sau, atunci când iei o pauză, îi poți povesti mai multe despre job-ul tău. De asemenea, activitățile la care poate participa și cel mic pot fi cât se poate de diverse. Poate într-o zi gătiți împreună, în altă zi spălați vasele sau îl lași să te ajute să faci curat prin casă.

Stabiliți activități săptămânale

Nimic nu te poate ajuta mai mult în organizarea timpului decât planificarea unor momente dedicate exclusiv copilului și, implicit, să nu te abați de planurile făcute. Ce poate învăța copilul tău din acest lucru? Răspunsul este cât se poate de simplu: consecvență, integritate, dar și prioritizarea momentelor petrecute în familie. Activitățile pot varia de la mini excursii în afara orașului, la plimbări prin parc sau maratoane de filme. Este foarte important, de asemenea, să privești aceste activități ca pe un prilej de a te relaxa și de a consolida relația cu copilul tău. 

Luați masa împreună

Chiar dacă nu se nimerește întotdeauna să puteți lua masa împreună, este important să stabiliți măcar o masă pe zi unde toată familia se adună. Nu contează dacă este micul dejun sau cina, ci cât de multă importanță acorzi acestui moment. Un lucru în plus pe care îl poți face este să îți închizi telefonul, astfel încât copilul să înțeleagă că primește toată atenția ta. 

Împărțiți timpul de calitate în mod egal

În cazul în care aveți mai mulți copii, este important ca toți să simtă că primesc aceeași cantitate de atenție din partea părinților. Ce poți face în acest sens? Planifică activități cu fiecare copil în parte și, mai ales, explică-le de ce petreceți timp cu ei individual. Astfel, vor înțelege că primesc aceeași atenție și afecțiune din partea părinților și nu vor încerca să intre într-o competiție pentru a le câștiga. 

Așadar, timpul de calitate petrecut în familie nu numai că are o pondere destul de mare în relația părinte-copil, ci și în modul în care copiii se dezvoltă. Primind atenția necesară din partea părinților, copiii își vor dezvolta abilitățile de comunicare, inteligența emoțională și vor învăța, de asemenea, și cum să gestioneze relațiile cu cei din afara familiei.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Contactează-ne!