Blog

Inteligentele multiple si metoda Shakespeare

Inteligentele multiple la Shakespeare | Teoria inteligentelor multiple

Fiecare copil este inzestrat cu un dar. V-ati gandit vreodata ca geniile muzicale sau scriitorii straluciti nu erau la maturitate niste oameni complet diferiti de copiii/adolescentii din ei?
Conform teoriei inteligentelor multiple prezentata in premiera de profesorul Howard Gardner, de la universitatea Harvard, oamenii sunt inzestrati cu aptitudini diferite sau cu combinatii ale acestora, care le influenteaza modul de a invata. Tot ceea ce trebuie sa facem e sa le recunoastem pentru a imbunatati procesul de invatare.Unii oameni au darul cuvintelor. Acestia inteleg mai bine lumea prin intermediul cuvintelor vorbite si scrise. Le face placere sa scrie si sa citeasca, au un limbaj expresiv, le plac ghicitorile si jocurile de cuvinte, sunt interesati de limbile straine, memoreaza usor si iau notite la cursursuri. Exemple concrete ar fi Eminescu, Shakespeare si Maya Angelou.
Darul imaginilor il au cei care inteleg lumea cel mai bine prin intermediul vizualizarii si orientarii spatiale. Le face placere sa demonteze obiectele si apoi sa le monteze la loc, sa se joace cu puzzle-uri tridimensionale. In persoana, sunt de gasit printre arhitecti, fotografi, artisti, piloti, ingineri mecanici.

Oamenii care au darul muzicii observa rapid sabloanele, si urmeaza usor un ritm. Ei fredoneaza si interpreteaza melodii, canta din voce sau la un instrument si le este greu sa se concentreze daca se aude muzica. Ii gasiti printre compozitori, poeti, pianisti, staruri ale muzicii rock, cum ar fi Mozart, Elton John, Billie Holliday.

Darul trupului inteleg cel mai bine lumea prin intermediul fizicalitatii. Le place sa studieze biologia si problemele ecologice. O sa ii recunoasteti usor pentru ca isi pot controla foarte usor miscarile trupului si sunt foarte indemanatici. Sunt bucatari priceputi, tamplari buni si buni creatori de modele. Sunt oameni activi care au o buna sensibilitate tactila si ii regasiti printre atleti, mestesugari, mecanici, chirurgi: Nadia Comaneci, Michael Jordan, Michele Kwan.

Darul numerelor si al logicii inteleg cel mai bine lumea prin cauze si efecte. Acestora le place ca obiectele sa fie curate si in ordine si sunt frustrati de oamenii dezorganizati. Ei urmeaza instructiunile pas cu pas, colecteaza informatii si le folosesc pentru rezolvarea problemelor. Adesea, pot face rapid calcule mintal. Ca exemple ii putem mentiona pe Albert Einstein, Marie Curie, Isaac Newton.

Darul oamenilor inteleg cel mai bine lumea daca o privesc prin ochii altora. Invata prin intermediul interactiunii cu ceilalti ajung la intelegeri, negociaza si sunt empatici cu altii. Sunt implicati in activitati extracurrilare si le place sa faca parte din echipe. Sunt receptivi si reactioneaza la toanele, dispozitiile, intentiile si nevoile celorlalti. Printre cele mai intalnite meserii sunt profesori, directori sociali, administratori, lideri foarte eficienti, cum ar fi Mahatma Gandhi, Cesar Chavez.

Darul sinelui inteleg cel mai bine lumea din propriul lor punct de vedere. Sunt extremi de constienti de propriile convingeri, sentimente si motivatii. Le place sa lucreze singuri si stiu foarte bine sa se auto-motiveze, isi evalueaza foarte corect aptitudinile si punctele slabe si le plac provocarile. Isi cunosc bine sentimentele si le pot deosebi intre multele tipuri de stari emotionale interioare. Sunt auto-comprehensivi, introspectivi, contemplativi, independenti, plini de vointa si foarte disciplinati. Ca meserii acestia sunt avocati, teologi, intreprinzatori, iar printre exemplele concrete ii regasim pe Sigmund Freud, Jesse Jackson, Bill Gates.

Darul naturii inteleg cel mai bine lumea prin intermediul mediului lor. Acestora le place sa lucreze si sa-si petreaca timpul in aer liber, sa grupeze obiectele ierarhic. Cred ca natura, problemele ecologice si animalele sunt importante. Invata si recunosc usor diferite specii din mediul lor. Naturalisti, fermieri, ecologi celebri inzestrati cu acest dar ar fi Charles Darwin si Jane Goodall.

Shakespeare School si-a creat o metoda de predare a limbii engleze inovativa, care reprezinta o aplicare originala a Teoriei Inteligentelor Multiple. Ce inseamna, concret metoda noastra? Profesorii identifica si adapteaza atmosfera din clasa si activitatile, astfel incat ele sa raspunda intereselor si aptitudinilor fiecarui cursant in parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a ii oferi calea cea mai rapida si usoara spre invatare luand in considerare darul fiecarui cursant in parte.

Albert Einstein spunea ca “Fiecare dintre noi este un geniu, in felul lui. Dar daca vom judeca un peste in functie de cum reuseste sa se catere intr-un copac, toata viata se va crede prost.” E un citat celebru, pe care poate il stiati, si care ne place enorm noua, celor de la Shakespeare School, tocmai pentu ca si noi, la randul nostru, cautam sa descoperim talentele celor mici, sa ii incurajam, sa ii laudam si mai ales sa ii invatam engleza cu mult drag.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Contactează-ne!